Pengikut

Selasa, 28 Januari 2014

nak kurus tapi tak nak keluar duit banyak2?

kokorangas salam.. 

senang kan kalau dpt kurus dgn bercakap je kn? 
nak bersenam tak cukup masa.. tak dan.. bukan tak nak kan? 

haaaa.. bulan ni bulan harga runtuh alfafa yg bleh tolong kuruskan badan.. tahan 3-5 bulan.. sebiji tak sampai sepuluh sen pun harga die..

tambah ngn lecithin.. itu ajer❤️ 

ni testimonial pengguna set jimat shaklee 
korang nk tgk orang lain je yg kurus? 
korang tak nak try kurus gak ke? dahla tengah SUPER MURAH 😍

pm:msg/whatsapp/wechat 
ida at 013-3982545 ok? 

psssstttt dpt free gift skali tau? ❤️

Ahad, 26 Januari 2014

set kurus tak sampai rm0.90 sehari?

as salam.. 

pelik tapi benar

fakta bukan auta tau? 😋

Set Kurus tengah mengurus!! 

tahan bape lama? 3 bulan! 😍

harga? RM80 jerrr
sehari? tak sampai RM0.90 pon!! 👍
WOW! 
masih nak simpan lemak? 

psstt.. nak bg free gift sekali kt orang2 yang pm sekarang! huhu 

pm/msg/whatsapp/wechat vitamin baik 013-3982545
health is wealth! 

Jumaat, 24 Januari 2014

tips murah rezeki

k salam jumaat penghulu hari.. 

alhamdulillah..4 hari bekerja, bleh rehat dan fokus kerja2 yg tak siap lagik.. huhu


antara perkara yang wajar dan dapat pahala bile kite buat hari penuh barakah ni; 
🌸 potong kuku
🌸 mandi sunat
🌸 memakai pakaian yg bersih, suci, wangi dan selalu nye dikaitkan dgn yg berwarna putih
🌸 potong rambut yg tak perlu supaya syaitan tak bergayut.. huhu 
🌸 mcm2 lagi la.. 

yg ni plak yg aku jumpe kt facebook. kata2 ustazah nor bahiyah.. 
sebut pasal ustazah ni, ade ustazah kt skolah aku ckp, ustazah bahiyah penah cite.. adik beradik die ada 8 orang.. smua adik beradik die jadi 'orang' Alhamdulillah.. 

katanya lagik, mak die dulu stp mlm bangun solat hajat untuk setiap anak die.. sorang2.. sebab tu la antara reason dorang berjaya.. hebat kuasa doa sorang ibu kan? 

oklah.. selamat berhujung minggu bg yg berhujung minggu arini.. 
jgn lupe minum air masak banyak2.. 
utk kesihatan kite jugak kn? 

nak beli shaklee ngn harga RUNTUH? 
pm/msg/whatsapp ida at 0133982545 ❤️

Isnin, 13 Januari 2014

bile nak pam susu?

Morning glory peeps!
example of breast pump

I am quite busy today. am going to sit for APTIS test this afternoon at SK Sg Seluang which is located at Padang Serai and indeed would took about an hour or more from my school. I would be jubilant if I get C1.

Anyway, I saw a picture of a schedule to pump and giving breast milk to the love ones. Thought of sharing this useful tips so that our baby would get the best! amin.






No doubt high density of patience needed in doing this job. Help and support from spouse, family and friends are much appreciated. Though, I believe it all started in us. We decide to listen or ignore the noise. Well, no job is easy. Happy monday peeps and Break a Leg!


Rabu, 8 Januari 2014

Tips banyakkan susu badan

Morning,

Alhamdulillah, anakanda #ihsanumar bakal menginjak 22 bulan 13 Januari ni dan yang paling menggembirakan hati; aku masih lagi mampu memberi dia susu badan...

ingat lagi masa awal-awal penglibatan aku dalam dunia breastfeeding or bf ni.. hihi

ade yang cakap; 
* anak tak nak minum direct bile dah dapat botol, bila dah dapat puting
* anak tak nak minum susu badan sebab susu botol lagi laju flow nye, lagi banyak
* kenyang ke minum susu badan? cam cair je... 

macam-macam lagi lah.

sekarang? I am fighting and keep holding on for another 2 months.. sampai bulan 3 ni je. 
Biar anakanda dapat menyusu sampai 2 tahun... amin.

maka nya, jom try tips below; 



9 TIPS BANYAKKAN AIR SUSU..

Menghasilkan susu yang banyak adalah ‘syurga’ bagi ibu menyusu. Tapi awas, jangan terlalu terpengaruh dengan doktrin SUSU BANYAK, sebaliknya yang lebih utama ialah SUSU CUKUP.

Susu badan yang mencukupi secara amnya yang dapat menampung keperluan bayi, dan mungkin sedikit-sebanyak untuk kegunaan semasa kecemasan. Misalnya jika bayi mengalami nursing strike, ibu mengalami kemeruduman susu semasa period, outstation, berjauhan dan sebagainya.
Di sini saya nak kongsikan 9 Tips dan Teknik Membanyakkan Susu Badan utk panduan kita bersama.

1. Kosongkan payudara dengan kerap, melalui pam dan hisapan bayi. KERAP bermakna frequent… Hehe.. 2-3 jam sekali, terutama untuk ibu2 yang exclusive pumper.
2. Makan ikut keperluan BADAN, bukan keperluan SELERA atau keperluan PERUT. Ibu menyusu badan memerlukan nutrisi yang lebih tinggi dari orang biasa, malah lebih tinggi dari ibu hamil. Jadi ibu menyusu haruslah mengambil makanan yang tinggi kalori, tinggi protin, tinggi vitamin, tinggi serat, tinggi kalsium dan semestinya plenty of water! Water bermaksud air kosong, bukan campur2 air sirap, oren, kopi, susu, etc. Seorang ibu menyusu perlu minum 3.8 LITER air sehari.

3. Mengurut breast. Sebelum mula mengepam, buat sedikit urutan pada breast, perlahan saja jangan kuat2, untuk menggalakkan pengaliran darah dan melancarkan urat2 susu.
4. Rehat yang cukup. Ya, kadang2 ini macam nasihat yang tak logik je, lagi2 bagi ibu2 yang kerja, ada side income dan tak adamaid. Rehat yang mencukupi, bukan saja rehat tubuh, tapi rehat minda. Minda yang tertekan boleh memberi kesan kepada penghasilan susu badan. Gunakan teknik HYPNOBREASTFEEDING.

5. Sokongan… Lumrah bila ibu/mentua/makcik/pengasuh tak menyokong penyusuan susu ibu.. Bila susu dah drop mereka cadang “Bagi susu tin saja la” Jadi carilah sokongan di kalangan ibu2 yang menyusukan anak. Sekarang mudah sangat nak ber-komuniti ni.. secara online saja 

6. Buat power pumping. Ramai yang dah cuba power pumping ni, memang berkesan, insya-Allah.
7. Galactogogue… digunakan secara berzaman untuk membantu ibu menyusu.. namun harus kenal ya.. adalah ia dari jenis farmaseutikal, nutraseutikal atau herba… pastikan yang asli sahaja! 

8. Pam & kaedah marmet. Marmet adalah kaedah mengosongkan breast dengan menggunakan tangan. Jadi, kombinasikan kedua-dua ni.. Selepas pam, buat marmet untuk kosongnya. Kombinasi pam & marmet didapati boleh meningkatkan penghasilan susu!



9. Doa.. inilah senjata Muslim. Di sebalik semua usaha kita, jangan lupa yang memberi rezeki adalah Dia. Jadi banyak2 berdoa agar usaha kita diberkati dan dikira sebagai ibadah. Insya-Allah.

Menyusukan anak, niatkan sebagai ibadah untuk memenuhi tuntutan yang disebut dalam al-Quran, insya-Allah kita akan dapat seperti yang kita niatkan. Kalau menyusu untuk glamour, dapatlah glamour 

Marilah kita membudayakan penyusuan susu ibu, dan sampaikan ilmu yang tepat tentang penyusuan susu ibu ^__^

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
CREDIT: NUR ZAHIRAH HAFIZAN




all the best and good luck kawan-kawan! 

Ahad, 5 Januari 2014

2014 resolution - challenge your limit instead of limiting your challenge

as salam...
alhamdulillah. today is 5th January 2014. menginjak ke tahun yang baru.

duk baca status kawan-kawan kt facebook and some were talking about their new year resolution. No matter what are our aims, the point is we definitely want our life to better and achieve what we had been dreaming for 2013.

For me? finishing breastfeeding son for another 3 months is a must! huhu
Anyway, I wish to be a better person. and I want to do more.

I really like what I saw and read at SMK Clifford Kuala Kangsar,

                                Don't limit your challenge
                                  but Challenge your limit

I might whine, reluctant, cry, tired, exhausted;
I would not stop. because I am different.
Let's challenge ourselves and gain more Allah's love for He would love us more and gives us more.
Well, manusia pun perlu diampu, apatah lagi Allah.. ampu untuk kebaikan plak tu. in sya Allah.

Semoga Allah menjadikan kita insan yang lebih baik dan muslim yang memberi manfaat kepada orang lain. Amin.
Take care.