Pengikut

Khamis, 4 Disember 2014

cepat masak ~ special for working supermoms

salam! 
hello! ^_^

december 2014 dah oi.. 
azam tahun 2015, mahu masak kt rumah la weh walo ape kesibukan yg bakal dihadapi next year.. 💪 haiyak! kata supermom! ekekkeke 

so aku ade la duk google cara masak pantas.. so that i would be better in managing time.. 
then i found this article on how to keep th food.masak n susah hujung minggu aje. 

First asingkan, contohnya nak masak ikan singgang, Asingkan 2 ekor ikan selar dalam plastik,potongkan lengkuas, bawang putih, merah, bendi, kunyit hidup dan letak dalam plastik container kecik dan labelkan kat atas kontainer tu .” IKAN SINGGANG”.
- Ikan /ayam untuk digoreng boleh juga dimarinated ,masuk bahan-bahan resipi,simpan dalam beg plastik atau bekas,masa nk guna defrost sekejap selepas keluarkan dari freezer, rasanya lebih sedap sebab meresap ke isi.
Jadi buat untuk setiap hari satu resepi, selama 1 minggu atau hari bekerja Selain dapat jimatkan masa, peti ais pun nampak kemas. Bila pulang dari bekerja , cuma sediakan bahan-bahan kering masukkan dalam periuk atau kuali. 5 minit sudah siap utk dimakan panas2.

Masak lauk untuk stock seminggu kata lain few dish dalam 7/5 menu selalunya masa hujung minggu…tapi nasi hari-hari kena masak lah ,menu lauk tadi buat untuk sekali hidangan sahaja , masuk dalam satu bekas tupperware, ambil mana-mana lauk yang nak makan , defrost and heat-up,  Jangan sesekali defrost kemudian masuk balik dalam peti,sebab sudah tak berapa fresh,tapi kaedah ini memang menjimatkan dan cepat, bagi anda yang bekerja. Jangan risau makanan tak akan basi punya.,walaupun lauk bersantan,cuma kaedah ini kurang sesuai untuk menu sayur.
Apa yang perlu anda buat :-
1.Guna peti sejuk biasa yang ada 2 compartment 1 untuk freezer dan satu lagi untuk biasa .. pastikan makanan itu betul-betul beku, so sebelum pergi kerja keluarkan mana2 yang hendak dimakan malam nanti…taruh dalam freezer  nanti tak lah guna masa lama utk defrost kan semula.

2. Resepi /Menu yang boleh dimasak… gulai lemak cili api, kari, kurma, tumis asam pedas, segala jenis sambal, lodeh, tempe, rendang apa2 pun boleh.. nasi beriyani pun boleh… nanti bila reheat nampak dan rasa macam fresh
3.Guna / beli bekas plastik yang boleh digunakan dlm microwave… kalau tak ada microwave.. boleh panaskan dalam periuk biasa/kuali..
Kaedah ini juga sesuai untuk sesiapa yang nak travel lebih kurang seminggu, susah nak dapatkan makana halal..beli stok nasi goreng, mee goreng, tom yam dan sebagainya selama mana berada disana,kemudian masuk dalam ice bag…nanti sampai sana terus masuk freezer… setiap kali makan.. ambil satu dan panaskan…Begitu juga kalau ada lebihan nasi kenduri dan sebagainya.

credited to 

selamat mencuba ye kawan2.. 

Rabu, 3 Disember 2014

bare face?

salam

ramai la plak member duk upload gambar bareface, no filter, no make up.. 

yelah. bkn smua org bleh nk mekap2 touch up bg cantik before keluar rumah kan.. 
yg ada anak kecik lagi laaaaa 
semua nk express kan? 
plus, nampak genuine dan suci je kalo bare face.. ni just ny opinion la kan



gambo yoona snsd bare bace.. comey ^_^ 
nak kulit cmni tak? hihi 

set kulit cantik shaklee ni satu cara 
express utk kulit cantik tau? 
kt bwh ni 
testimonial pengguna set kulit cantik shaklee


jom kita pakat kulit cantik 
kawan SID korang 
ida 0133982545 

Khamis, 27 November 2014

apakah gout?

ape benda gout yg sebenarnya? 

Penyakit Gout ialah salah satu bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki. Istilah "gout" berasal daripada perkataan bahasa Latin, "gutta" yang bermakna 'setitis', disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait dengan ketul-ketul mendapan urat.

sumber 

http://ms.wikipedia.org/wiki/Gout


ciri2 gout 

Gambaran klasik tentang gout ialah sakit yang melampau serta mengejut, bengkak, kemerahan, dan kehangatan, serta kekakuan pada sendi. Pesakit mungkin juga mengalami demam gred rendah, dan biasanya menghadapi dua sumber kesakitan. Hablur-hablur dalam sendi mengakibatkan sakit keterlaluan ketika kawasan yang terjejas digerak. Keradangan tisu-tisu di sekeliling sendi juga mengakibatkan kulit menjadi bengkak dan sakit, walaupun hanya disentuh dengan lembut; umpamanya, meletakkan selimut pada kawasan yang terjejas.

Gout biasanya menyerang ibu jari kaki (lebih kurang 75% daripada semua serangan pertama). Bagaimanapun, penyakit itu juga boleh menjejaskan sendi-sendi yang lain, seperti mata kaki, tumit, kekura kaki, lutut, pergelangan tangan, siku, jari, dan tulang belakang. Dalam sesetengah kes, gout boleh terjadi pada sendi jari-jari kaki yang tidak dapat bergerak, disebabkan kecederaan dahulu yang mengakibatkan peredaran darah yang buruk.

Pesakit-pesakit dengan hiperurisemia (sila lihat di bawah) boleh mempunyai mendapan-mendapan hablur asid urik yang dipanggil tofus dalam tisu-tisu yang lain, umpamanya heliks telinga. Dalam sebilangan kes, karang-karang asid urik boleh membentuk sejenis 

karang ginjal.


merawat gout cara selamat


memilih supplemen yg terjamin selamat, halal dan dah terbukti keberkesanan die sebab ramai dh guna dan dah lama sangat2 penyelidikan yg dibuat ----> shaklee 


Set gout shaklee 



sebenarnya, set gout shaklee ni boleh di adjust mengikut kesesuaian poket kita.. 
yg penting, ada omegaguard dan alfafa.. 

omegaguard sbb ade minyak ikan yg bagus menurunkan panas acidity dlm badan manakala alfafa angkut toksik tu keluar.. insyaAllah bleh sihat la hendak nya.. 

cara makan? senang sangat.. pm je saya, nanti saya anto gambar cara makan nye kt awak.. 
ada benda x paham lagi ke? 
ada soalan nk tnya? 
kontek je saya 
ida 0133982545 bleh whatsapp or telegram 

i'll be so glad to help u.. 
take care  


Selasa, 4 November 2014

cara buat roket

salam

hari ni budak form 3 yang dah abis PT3 buat roket!
part paling best?

harus la amik vitamin yang ade omega 3 so that otak jadi cerdas, senang nak tangkap ape yg cikgu ajar dan bleh praktik trus,
daya fokus pun jadi lagi better.. kalo x fokus, masa buat roket ni bleh berlaku accident tau? 
omega 3 ade dalam ape ek? antara food yg kaya dgn omega:
  • telur
  • minyak ikan 
  • chia seed
  • salmon 
Rahsia bijak dengan mudah??
OMEGAGUARD shaklee la jawapan die.. ^_^ 
satu cap sehari je tau? 
MURAH SGT plak tu bulan ni 
kontek je saya kalo nk free gift sekali tau? =) 



oklah. cara2 nak buat roket?
Bahan-bahan yang diperlukan:
3x Plastik sampah (hitam)
2x Pita selofan bersaiz besar
10x Bola plastik kecil

Cara membuat:
1. Bentangkan plastik sampah di lantai dan susun secara teratur.
2. Sambungkan plastik sampah dengan yang lain menggunakan pita selofan.
3. Pastikan plastik dilekat dengan pita selofan di bahagian atas dan bawah supaya tidak mudah tertanggal.
4. Payung terjun siap.
Aktiviti:
1. Murid diminta untuk memegang setiap hujung payung terjung tersebut.
2. Muzik dimainkan untuk memeriahkan lagi suasana.
3. Murid diminta untuk mengangkat dan meletakkan payung terjun mengikut arahan yang diberikan. Antaranya ialah:
  • Murid memasukkan kepala masing-masing ke dalam plastik bilamana diminta untuk menurun payung terjun.
  • Letakkan bola plastik di atas payung terjun. Murid akan melambungkan bola plastik dengan perlahan-lahan.
sumber http://cikgusafwan.wordpress.com/2010/01/20/terapi-payung-terjun-parachute-theraphy/


your SID helper ^_^ 
ida 0133982545 


Isnin, 3 November 2014

perlu ke puasa 10 muharam?

Sejarah Puasa Assyura


morning gang! 
salam 10 muharam.. yg kt bawah ni saya petik kt website JAKIM.. x berani nak petik sebarangan pasal agama agung ni ha.
lagipn, takat belajar sampai form 5, bukan ber erti aku bleh bg pendapat bagai orang alim. kekadang aku rasa macam bengang sebab ada yg senang2 je nak kuar pendapat, bg fatwa bagai. padahal takat belajar pendidikan islam aje. tu pun ntah dapat A ke x masa SPM dulu. 
memang betul, kita wajib menambah ilmu.. tak kisah la formal atau tidak. yet, I dont think it's appropriate to say such so loud and bold. well, mulut mmg xde penutup. maka it will always go on and on and on.. 
tambah2 plak akhir zaman ni ha.. byk plak yg nak jadi alim ulamak.. 
yg terbaik nya, aku rasa moh la kita pakat baca surah al kahfi byk2,.. bagi mengelakkan segala tohmahan dan fitnah akhir zaman

ok. kt bwh ni sejarah PUASA hari ASSYURA 

Hadith: 
Dari Aisyah r.a. katanya "Biasanya orang Quraisy pada masa jahiliah berpuasa pada hari asyura dan Nabi s.a.w. pun berpuasa. Ketika Baginda tiba di Madinah, baginda juga berpuasa pada hari asyura dan menyuruh orang lain berpuasa juga".
Huraian Hadith: 
Hari 'Asyura merupakan hari yang kesepuluh daripada bulan Muharram. Rasulullah saw. telah menggalakkan umat Islam agar berpuasa pada hari terseut kerana ia mempunyai kelebihan yang tersendiri di samping kelebihan bulan Muharram itu sendiri. 10 Muharram juga telah mencatatkan beberapa peristiwa penting untuk renungan kita bersama sepertimana yang dicatatkan oleh Imam al-Ghazali dalam kitabnya Mukasyafatul Qulub ialah bahawa pada tarikh tersebut:
(1) Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala'.
(2) Diterima taubat Nabi Adam a.s.
(3) Dicipta Adam a.s.
(4) Dimasukkan Adam a.s ke dalam syurga.
(5) Dicipta arasy, Kursi, langit, matahari, bulan, bintang-bintang.
(6) Dilahirkan Nabi Ibrahim a.s.
(7) Selamat Nabi Ibrahin daripada api Namrud.
(8) Selamatnya Musa dan pengikutnya.
(9) Lemasnya Firaun.
(10) Dilahirkan Nabi Isa a.s.
(11) Diangkat Nabi Isa ke langit.
(12) Diangkat Nabi Idris ke langit.
(13) Mendaratnya kapal Nabi Nuh dengan selamat di atas bukit Judy.
(14) Nabi Sulaiman diberi kerajaan yang besar.
(15) Dikeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan Nun.
(16) Nabi Ya'kub dapat melihat kembali selepas daripada menjadi buta.
(17) Dikeluarkan Nabi Yusuf daripada telaga buta.
(18) Disembuhkan Nabi Ayyub daripada penyakitnya.
(19) Hujan yang pertama turun dari langit ke bumi.


http://www.islam.gov.my/e-hadith/sejarah-puasa-assyura
insyaAllah mari kita sama2 beramal utk kebaikan. sebarkan kebaikan. semoga yg baik baik aja utk korang and ur family.. yg pastinya, supplement terbaik?
SHAKLEE la... ^_^
ida
0133982545 

Ahad, 2 November 2014

ciri ciri autisme

salam

saja nk share dgn kawan2 pasal autisme...

hanya ilmu je. tak semesti nya ada anak autis baru kena tahu. kenapa? sebab dorang mungkin kawan anak kita, anak jiran kita, anak sedara kita, anak murid kita..

saya ni plak, cikgu.. harus sgt la amik tahu.. insyaAllah boleh tolong dorang



your SID helper
ida 0133982545 

with love.. =)

ape promo november dari shaklee?

salam...

promo bulan november yg SUPERB

OMEGAGUARD yg dibuat dari minyak ikan yg terpilih dan terbaik tau?




ape rahsia kebahagiaan kalo amik omegaguard ni ha???

next post saya bagitau ok? hihi

your SID helper
ida 0133982545


Sabtu, 11 Oktober 2014

fakta mealshake

salam! 
berita baik! bulan ni mealshake nye promo lagi laaaaa

fakta yg kita harus tahu tentang mealshake.. maklumla murah. harus tahu ape yg best sgt pasal mealshake kan? 



6 fakta tentang Mealshake:


1. Nutrisi Lengkap

Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral'.Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.

*Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan.

2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel 

Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.

*Badan lebih sihat. Malah Protien juga penting untuk penghasilan susu badan.Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.


3. Untuk Pembesaran 

Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.

*Sesuai untuk tumbuhbesaran anak-anak dan juga sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung.

4. Anti-oksida

Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.

*Sesuai untuk mereka yang ingin kelihatan lebih muda dan mementingkan kecantikan. 

5. Pemulihan Kulit 

Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.

*Sesuai untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik dan halus mulus.


6.Detox 

Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.

*Sesuai untuk kanak-kana serta orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.


~ Rasa yang lazat digemari tua dan muda.Minuman lazat dengan fruktosa semulajadi,nutrien yang perlu untuk badan,tidak mengandungi pewarna tiruan dan gula tiruan

nak tahu lebih lanjut? 
meh pm saya laju2.. 

your best SID helper! huhu 


Ahad, 21 September 2014

tips merawat autisme kaedah islam

salam...

yg ni saya rasa sgt berguna info nye.. maka, dgn segera saye ingin share...

sebab autisme adalah something yg sangat wide.

saye amik kt blog ni

Tips Kaedah Rawatan Islam Pahang


Kaedah ini diambil dari blog 'Rawatan Islam Pahang'. Agak mudah untuk diamalkan ya. Selamat mencuba dan beramal....


Caranya adalah dengan menyediakan 

1 tong besar air mineral@filter sebanyak 10 liter dan 
minyak habbatussawda. 


Bacakan pada air itu :


1) Surah Al-fatihah sebanyak 40x@ hingga 100 kali, 

2) Ayat kursi 

3) Bacakan 3 Qul setiap satunya 7x. 

4) Tiuplah pada anak , air dan minyak habbatussawda sambil mengharapkan kesembuhan dari Allah..

5)Gunakan air itu untuk minuman anak,campurkan dalam susu,teh dll. 


Juga gunakan untuk campuran mandian anak. Minyak habbatussawda digunakan untuk urut tangan dan kakinya sebelum tidur setiap hari sambil bacakan fatihah 7x.

Apabila air doa@ruqyah telah habis buatlah ruqyah mudah ini lagi sehingga ketara kesan kesembuhan.



Tips Kaedah Rawatan Islam Al Hidayah (Ustaz Lokman Sg. Pusu)


Di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah pula , keluarga pesakit autisme akan diberi ayat-ayat berikut untuk diamalkan, disertai doa untuk memohon penyembuhan.


Ayat-ayat tersebut adalah:

1. Surah Az-Zumar ayat 24 hingga 37

2. Surah Al-Hijr ayat 66 hingga 99

3. Surah Yaasin ayat 43 hingga 58

4. Surah Al-Hajj ayat 40 hingga 55

5. Surah Al-Hajj ayat 73 hingga 78


Cara mengamalkan ayat al-Quran tersebut ialah keluarga pesakit hendaklah membaca surah pertama iaitu surah Az-Zumar 3 x pada malam dan surah kedua iaitu surah Al-Hijr 3 x waktu siang.


Amalkan setiap hari selama 3 hingga 4 minggu. Selepas membaca 3x, keluarga pesakit perlu berdoa kepada Allah untuk penyembuhan. Selepas membaca 2 surah pertama tadi, keluarga pesakit hendaklah mengulang dengan surah berikutnya.


Ibu bapa yang mempunyai anak autisme, jangan berputus asa berikhtiar untuk merawat anak masing-masing.


Jangan anggap anak autisme tidak dapat ditolong lalu hanya berserah kepada takdir. Yakinlah bahawa pertolongan pasti akan datang bagi mereka yang mencarinya.


Hasil pengalaman mereka merawat anak autisme, ada yang menunjukkan perubahan positif dari segi sikap, kecekapan, pertuturan dan keupayaan untuk berdikari.


Yang penting, kita haruslah yakin bahawa segala sesuatu yang berlaku hanya boleh berlaku dengan izin Allah.


Kita harus reda akan ketentuan Ilahi. Maka, jika ada masanya kita merasakan sudah tidak dapat lagi bertahan dan perasaan putus asa mula menguasai, cepat-cepatlah kita ingat bahawa apa yang berlaku adalah ujian daripada Allah SWT.


Sabtu, 30 Ogos 2014

calling calling

CALLING ANAK SOLEH & SOLEHAH!!

Semua org sayangkan ibu ayah, namun bagaimana anda tunjukkan kasih syg  kpd cinta hati kita nie? Kasih syg di umur emas nie selayaknya dpt  perhatian setaraf emas juga. Bukan handbag yg ibu mau, bukan  jam tangan yg ayah nak..mereka hanya mau kesihatan dan kecergasan spt zaman dulu....
Sedihkan bila tengok...
😭 ...mak ayah solat duduk?
😭...mak ayah sesak nafas melayan cucu?
😭...mak ayah mengeluh sakit bila naik tangga?
😭...mak ayah keluar masuk hospital saban bulan?
Sedihkan...
Jom..kita spend sedikit demi kesihatan ibu ayah dengan
✅ VIVIX -kecergasan, pulihkan sel
✅Set Sendi- Ostematrix, AJHT, Omega Guard
✅COQ10 Health Plus -untuk kesihatan jantung

#Jom jaga hati perasaan serta kesihatan kesayangan kita. Mungkin ShaKlee asbab kesihatan ibu ayah yg kita cari selama ini, biiznillah... 

Boleh call/sms/whatsapp 013-3982545 unt saya bantu anda dan kesayangan anda

Xoxo,
Rohaida Abdullah

Khamis, 31 Julai 2014

raya ke empat dah?

salam everyone! 

happy eid! lmbat sket pos sbb agak bz.. yelah. raya kan? kan kan kan 
hihi

sedap kan makan lemang ketupat, rendang, roti jala ngn kuzi, sate, nasi dagang, nasi arab.. and the list goes on and on.. semuanya menjilat jari! 

pastu diet? 
mula la ke laut kan? 
hihi

dont worry.. 
meh amik sbiji je omegaguard... 
senang bangat! hihi 
let omegaguard takes care of all the lemaks.. hihi 

nak tanye tapi malu? 
telegram je.. whatsapp pon bleh 
your trusted 
shaklee independent distributor 

Selasa, 22 Julai 2014

vivix dah habis???


[vivix dah nak habis stok?]

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..dah nak hujung bulan..biasalah kalau barang promosi nak habis stok

Saya tak tahu nak habis dah ke tak. Cuma saya nak ingatkan di sini untuk beringat sebelem menangis habis stok vivix

Sape nak order, boleh buat cepat2. 

Sebab..

Kalau habis stok vivix..memang nangislah
bile lagi nak beli dgn harga murah bukan?? 

Lagi satu, shaklee just last buat pengeposan by jumaat ni. 

Tapi

Tak taulah masa tu masih ada vivix ke belum lagi

So, bertindak sekarang sebelum terlambat

happy fasting! 

Ida
Your trusted 
shaklee independent distributor 

Jumaat, 11 Julai 2014

special sgt ke vivix shaklee?


salam 


bulan ni kecoh org duk ckp psl vivix.. 

special sgt ke? 

alah ni smua sbb bulan ni promo vivix la ni.. haha


Keistimewaan vivix?


🐾membantu menjaga kesihatan kardiovaskular,

🐾membantu dalam kesihatan dan kecergasan sel

🐾membantu awet muda 25tahun berbanding usia

🐾membantu mengawal diabetes

🐾membantu menjaga kesihatan jantung dan saraf

🐾membantu mengawal darah tinggi

🐾memberi tenaga walau berpuasa

🐾membantu perokok untuk berhenti merokok

🐾membantu pesakit slip disc dan SLE

🐾membantu meningkatkan fungsi otak dan sendi

🐾membantu mereka yang dalam pemulihan dari kanser


Dan banyakk lagi

yg paling penting: sedappp 😋 





ida

your trusted 

shaklee independent distributor 

0133982545 

www.vitaminbaik.blogspot.com 


selamat berbuka puasa! ^_^ 


Khamis, 10 Julai 2014

12 ramadhan


chaiyok2! huhu 



nak shaklee ngn rege murah? pm laaa huhu 
aidaaa24@yahoo.com 

Isnin, 7 Julai 2014

ubat yg x membatalkan puasa

lagik info

yg ni amik kt fb kementerian kesihatan 



selamat beramal ye kawan2.. huhu 


menyesal sebab ramadhan?



Untuk  tazkirah agar kita tidak menyesal apabila berlalunya Ramadhan.....
 Tersebut al-kisah. Iskandar Zulkarnain dan tenteranya terpaksa mengharungi terowong yang panjang dan gelap. Tiada api dan cahaya. Di tengah perjalanan, mereka terpijak batu-batu yang begitu banyak bertaburan. Ada orang berkata, terowong ini kaya dengan emas dan berlian. Apa lagi. Ada org yang mula mengutip batu-batu tersebut hingga penuh tangan. Ada yang guna kan baju untuk dijadikan pemegang batu-batu. Ada juga yang tidak percaya dan tidak mengutip apa.

Setelah sekian lama berjalan dalam gelap, ada di antara mereka merasa letih lalu melepaskan batu-batu yang mereka bawa. Akhirnya mereka mula nampak di hujung terowong. Dalam samar-samar mereka telah lihat, batu-batu yang mereka bawa adalah betul-betul emas dan berlian. Ada yang minta kebenaran dari Iskandar untuk berpatah balik ke tengah terowong. Tapi tak dibenarkan.

Bila mereka keluar dari terowong, maka penyesalan yg amat hebat terasa oleh tentera-tentera Iskandar.

Semua menyesal. Tiada yang tak menyesal. 

1. Paling menyesal ialah yangg tidak percaya langsung. Tiada langsung emas berlian yangg dibawa walaupun mempunyai peluang.

2. Yang bawa sikit pun menyesal. "Kenapa lah aku bawa penuh tangan saja. Aku patut gunakan baju, kain dan sebagainya untuk angkut emas dan berlian"

3. Yang bawa penuh baju pun menyesal. Aku patut pinjam kain-kain dari org lain. Aku patut gunakan mulut untuk angkut emas berlian dan sebagainya.

4. Yang paling menyesal juga yang mula-mulanya percaya. Tapi separuh jalan lepaskan batu-batu kerana tidak yakin dan kerana letih dan malas.

Begitu lah gambaran penyesalan kita bila sampai ke alam AKHIRAT. Semua menyesal. Tiada yangg terkecuali.. Ketika sakaratul maut, kita akan dinampakkan gambaran di mana nasib kita di akhirat. Ketika itu roh kita meronta-ronta tidak mahu meninggalkan dunia jikalau gambaran yang tidak baik ditunjukkan. Seperti mereka yang meronta-ronta untuk balik ke tengah terowong dan minta kebenaran untuk balik semula. Tapi bila roh di halqom sudah terlambat.

Bila sampai di akhirat, semua orang akan menyesal. Yang soleh dan solehah menyesal kerana masa yang berlalu tanpa dimanafaatkan untuk meningkatkan amal ibadat supaya dapat darjat yang lebih tinggi. Yang kadang-kadang soleh kadang kadang menentang Allah lagi lah menyesal. Ada amalan. Tapi sikit. Dosa menimbun.

Orang-orang kaffir lah yang paling menyesal. Terutama mereka yang dah sampai seru, faham pasal Islam, tapi pilih untuk tidak beriman kerana ego, pangkat dan harta dan sebagainya. Orang yang asalnya Islam tapi meninggalkan agama lagi lah menyesal. Seperti mereka yang mula-mula kutip batu, tapi lepaskan. Di akhirat nanti mereka lah yang paling menyesal.

Itu lah gambaran penyesalan di Akhirat. Diceritakan penyesalan mereka dalam Surah Sajadah. Ahli Neraka merayu pada Allah. 'Wahai Tuhanku, sesungguhnya kami telah lihat dan dengar kedahsyatan akhirat, kembali lah kami ke dunia untuk beramal soleh, sesungguhnya kami telah benar-benar yakin..'



Ahad, 6 Julai 2014

ramadhan day 8



happy fasting kawan2! 
arini sy sahur ngn susu,kurma ngn esp je.. nnt tgk la larat ke x.. huhu 


Sabtu, 5 Julai 2014

betul ke soya shaklee lain dari yang lain?

salam

dah seminggu berpuasa.. alhamdulillah 

arini nk bg info sket.. 



Beza soya shaklee dgn soya lain:

1) soya shaklee hanya mengandungi non-GMO soya (non genetically modified organism) yang diproses pada kadar suhu rendah

2)mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif

3)kualiti protein yang tinggi pernah dihasilkan ; satu-satunya produk yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. 

4)Diperkaya dengan 5 vitamin, 4 mineral.

5)sangat sesuai untuk semua peringkat umur

6)indeks glisemik rendah iaitu 39 - sangat sesuai untuk penghidap kencing manis

7)memberi sumber tenaga segera dan bertahan lama

8)rendah lemak

9)tiada kolestrol

10)tiada asid urik

11)sangat mudah diserap oleh tubuh

*soya GMO tidak selamat dimakan kerana : 
-risiko mendapat alahan
-perlahankan proses penghadaman protein di dalam soya tersebut
-menurunkan paras penghadaman, lalu meningkatkan alahan terhadap pelbagai jenis makanan
-merupakan toksin dan akan menyebabkan gangguan fungsi hati
-mengganggu sistem pembiakan lelaki dan wanita
-mengganggu pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam kandungan

*sesetengah pengeluar produk soya menggunakan alkohol dalam pemprosesan soya dan ini boleh menghilangkan isoflavones yang terdapat di dalam soya....

SHAKLEE???? - basuh guna air je
aidaaa24@yahoo.com 


Khamis, 3 Julai 2014

ramadhan ke 5

morningggg! 

ha! morning ke yawning? 
pape pon 
jgn jd kan puasa alasan utk skip keje2 lain tau? 
xlarat? 
lain kali xpyh la amik supplemen utk tambah tenaga! hihi 
gurau je lah 

happy fasting peeps 


Rabu, 2 Julai 2014

cara mudah atasi dehidrasi, kering tekak bulan ramadhan


salam

arini dh ramadhan ke 4 
 


makin hari makin panas je skrg kan? 

tak tahan sungguh 

jom try performance drink shaklee ni 
minum sejuk2 pon sodappp tau? 

sape tak pernah try tak rase cane lain die 

huhu 


die xde la cm 100 plus ke revive yg ber isotonik.. dan bergas 
kalo saye, yg salu angin2 cmpor gastrik ni haa mmg masak la kalo minum yg bergas plak kan.. 

nak try x? 
pm la ida 0133982545 
aidaaa24@yahoo.com 

ade something special sempena ramadhan ni haaa 

huhu 
selamat menjalani ibadah puasa peeps! hihi 
take care okay? 

Selasa, 1 Julai 2014

vivix murah ke???

promo july yg best 


vivix MURAH datang lagik


molek sgt bg yg nak kulit cantik, 

nk bg adiah kt parents yg ade diabetes, kanser ke.. 


amat la bagus dan murah 


nak tahu lebih lanjut? 

pm la

free je 

ida 0133982545 

aidaaa24@yahoo.com 


Ahad, 29 Jun 2014

sahur waktu kecederaan

alamak! 

bape minit je lagi nk azannnnn 




esp + mealshake + performance drinkkk 

😋

semoga bertahan lah
huhu 

happy ramadhan kareem everyone! 

Jumaat, 27 Jun 2014

aminnn



Ya Allah..
Jika hari ini ada diantara kami..
Yang sedang sakit, 
Mohon angkatlah penyakitnya ya Allah...
Berikanlah kesembuhan untuknya..
Karena hanya Engkau lah yang Maha Menyembuhkan..

Ya Allah..
Jika hari ini ada diantara kami,  
Yang kesulitan rizki 
Mohon mudahkanlah dan bukalah jalan rizki nya ya Allah..
Karena hanya Engkau Sang Maha Pemberi Rezeki..

Ya Allah..
Jika hari ini ada diantara kami
Yang hatinya sedang susah dan bersedih, menerima dan menghadapi ujian-Mu... 
Mohon Kuatkanlah ia utk bisa bertahan dan bersabar..
Dan hiburlah ia dengan penuh karunia-Mu..
Karena janji-Mu yang tak pernah Kau ingkari..
Setelah kesusahan ada kemudahan..

Ya Allah..
Jika hari ini ada diantara kami
yang sedang ada benih-benih sakit hati di hatinya..
Sombong,iri hati, dengki dan dusta..
Mohon bersihkan dan sucikanlah ya Allah.. 

Ya Allah.. 
Mohon ampunilah segala dosa dan khilaf kami..
Pun jika sampai hari ini ada diantara kami, yg merasa tersakiti dan terdzalimi karena kesalahan kami yang disengaja atau pun yang tidak disengaja..
Bukakanlah pintu hatinya..
Agar memaafkan kami...

Mohon Maaf Zahir dan Bathin pada semua 
Selamat menunaikan ibadah . Ramadhan..
Semoga Ramadhan kali ini bisa menjadi Ramadhan kita yang terbaik..

Aamiiin allahummaa aamiiin..


Rabu, 18 Jun 2014

" Salam Kenalan Dari Blogger NotaShalimar "


hihi

kali ni nak try buat ni la.. mane tahu menang bukan? huhu

korang nak adiah gak?

click je kt banner tu ok.. 

adiah yg mungkin dimenangi

Hadiah - Hadiah

1. Tudung Bawal + Keronsang
 2. Tasbih Homemade
3.Fridge Magnet : Melaka/Pangkor/Cameron Highland
4. Rantai tangan



Jumaat, 13 Jun 2014

apa maksud warna air kencing

salam

buat ape hari ni? huhu 
i just lepaking, habiskan keje yg xsiap lagi ni haaa huhu 

pernah pk tak? 
kalo ade cacat,jerawat ke jeragat ke kat muka.. senang je nampak kan? dan bleh la kite pkir nak bubuh bende pe kt muka nk bg hilang semua benda tu kan? 

nevertheless, 
benda2 kt dalam badan ni cane nk tgk kan? agak susah laaa ye x? 
so, bleh tgk kt kaler air kencing kite tau? 



so kwn2, jom tgk arini.. mane kurang leh la tambah kan? 

take care okkay? 
huhu


Rabu, 11 Jun 2014

resepi mealshake sedap

nak tido dah ke? 


jom try wat ni.. sedapppp nyum nyum 


resepi banana shake ice creammmmm 




1. Potong buah yg nak dibuat ais krim kecil-kecil.


2. Bekukan dalam peti ais ( freezer ) secukup rasa.


3. Blenderkan ketulan buah yang dibekukan.


4. Hidang dan nikmati ais krim buah anda.

✿ Simple, boleh guna bebagai buah, cthnya Mango , Pisang , Strawbery , Nenas dan lain-lain . Boleh campur-campur buah , nk lagi sedap dan berkhasiat boleh add on ESP atau Mealshake, dan endingnya boleh taburkan hazel nut/wallnut yg dh dihancurkan atas ais krim yg dh siap .


credit to: 

http://www.ummiirfan.com


selamat mencuba!!! huhu 

ade benda nak tanye pasal shaklee? 

pm/msg/whatsapp ida 0133982545 

aidaaa24@yahoo.com 

www.vitaminbaik.blogspot.com