Pengikut

Khamis, 4 Disember 2014

cepat masak ~ special for working supermoms

salam! 
hello! ^_^

december 2014 dah oi.. 
azam tahun 2015, mahu masak kt rumah la weh walo ape kesibukan yg bakal dihadapi next year.. 💪 haiyak! kata supermom! ekekkeke 

so aku ade la duk google cara masak pantas.. so that i would be better in managing time.. 
then i found this article on how to keep th food.masak n susah hujung minggu aje. 

First asingkan, contohnya nak masak ikan singgang, Asingkan 2 ekor ikan selar dalam plastik,potongkan lengkuas, bawang putih, merah, bendi, kunyit hidup dan letak dalam plastik container kecik dan labelkan kat atas kontainer tu .” IKAN SINGGANG”.
- Ikan /ayam untuk digoreng boleh juga dimarinated ,masuk bahan-bahan resipi,simpan dalam beg plastik atau bekas,masa nk guna defrost sekejap selepas keluarkan dari freezer, rasanya lebih sedap sebab meresap ke isi.
Jadi buat untuk setiap hari satu resepi, selama 1 minggu atau hari bekerja Selain dapat jimatkan masa, peti ais pun nampak kemas. Bila pulang dari bekerja , cuma sediakan bahan-bahan kering masukkan dalam periuk atau kuali. 5 minit sudah siap utk dimakan panas2.

Masak lauk untuk stock seminggu kata lain few dish dalam 7/5 menu selalunya masa hujung minggu…tapi nasi hari-hari kena masak lah ,menu lauk tadi buat untuk sekali hidangan sahaja , masuk dalam satu bekas tupperware, ambil mana-mana lauk yang nak makan , defrost and heat-up,  Jangan sesekali defrost kemudian masuk balik dalam peti,sebab sudah tak berapa fresh,tapi kaedah ini memang menjimatkan dan cepat, bagi anda yang bekerja. Jangan risau makanan tak akan basi punya.,walaupun lauk bersantan,cuma kaedah ini kurang sesuai untuk menu sayur.
Apa yang perlu anda buat :-
1.Guna peti sejuk biasa yang ada 2 compartment 1 untuk freezer dan satu lagi untuk biasa .. pastikan makanan itu betul-betul beku, so sebelum pergi kerja keluarkan mana2 yang hendak dimakan malam nanti…taruh dalam freezer  nanti tak lah guna masa lama utk defrost kan semula.

2. Resepi /Menu yang boleh dimasak… gulai lemak cili api, kari, kurma, tumis asam pedas, segala jenis sambal, lodeh, tempe, rendang apa2 pun boleh.. nasi beriyani pun boleh… nanti bila reheat nampak dan rasa macam fresh
3.Guna / beli bekas plastik yang boleh digunakan dlm microwave… kalau tak ada microwave.. boleh panaskan dalam periuk biasa/kuali..
Kaedah ini juga sesuai untuk sesiapa yang nak travel lebih kurang seminggu, susah nak dapatkan makana halal..beli stok nasi goreng, mee goreng, tom yam dan sebagainya selama mana berada disana,kemudian masuk dalam ice bag…nanti sampai sana terus masuk freezer… setiap kali makan.. ambil satu dan panaskan…Begitu juga kalau ada lebihan nasi kenduri dan sebagainya.

credited to 

selamat mencuba ye kawan2.. 

Rabu, 3 Disember 2014

bare face?

salam

ramai la plak member duk upload gambar bareface, no filter, no make up.. 

yelah. bkn smua org bleh nk mekap2 touch up bg cantik before keluar rumah kan.. 
yg ada anak kecik lagi laaaaa 
semua nk express kan? 
plus, nampak genuine dan suci je kalo bare face.. ni just ny opinion la kan



gambo yoona snsd bare bace.. comey ^_^ 
nak kulit cmni tak? hihi 

set kulit cantik shaklee ni satu cara 
express utk kulit cantik tau? 
kt bwh ni 
testimonial pengguna set kulit cantik shaklee


jom kita pakat kulit cantik 
kawan SID korang 
ida 0133982545