Pengikut

Khamis, 27 November 2014

apakah gout?

ape benda gout yg sebenarnya? 

Penyakit Gout ialah salah satu bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki. Istilah "gout" berasal daripada perkataan bahasa Latin, "gutta" yang bermakna 'setitis', disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait dengan ketul-ketul mendapan urat.

sumber 

http://ms.wikipedia.org/wiki/Gout


ciri2 gout 

Gambaran klasik tentang gout ialah sakit yang melampau serta mengejut, bengkak, kemerahan, dan kehangatan, serta kekakuan pada sendi. Pesakit mungkin juga mengalami demam gred rendah, dan biasanya menghadapi dua sumber kesakitan. Hablur-hablur dalam sendi mengakibatkan sakit keterlaluan ketika kawasan yang terjejas digerak. Keradangan tisu-tisu di sekeliling sendi juga mengakibatkan kulit menjadi bengkak dan sakit, walaupun hanya disentuh dengan lembut; umpamanya, meletakkan selimut pada kawasan yang terjejas.

Gout biasanya menyerang ibu jari kaki (lebih kurang 75% daripada semua serangan pertama). Bagaimanapun, penyakit itu juga boleh menjejaskan sendi-sendi yang lain, seperti mata kaki, tumit, kekura kaki, lutut, pergelangan tangan, siku, jari, dan tulang belakang. Dalam sesetengah kes, gout boleh terjadi pada sendi jari-jari kaki yang tidak dapat bergerak, disebabkan kecederaan dahulu yang mengakibatkan peredaran darah yang buruk.

Pesakit-pesakit dengan hiperurisemia (sila lihat di bawah) boleh mempunyai mendapan-mendapan hablur asid urik yang dipanggil tofus dalam tisu-tisu yang lain, umpamanya heliks telinga. Dalam sebilangan kes, karang-karang asid urik boleh membentuk sejenis 

karang ginjal.


merawat gout cara selamat


memilih supplemen yg terjamin selamat, halal dan dah terbukti keberkesanan die sebab ramai dh guna dan dah lama sangat2 penyelidikan yg dibuat ----> shaklee 


Set gout shaklee sebenarnya, set gout shaklee ni boleh di adjust mengikut kesesuaian poket kita.. 
yg penting, ada omegaguard dan alfafa.. 

omegaguard sbb ade minyak ikan yg bagus menurunkan panas acidity dlm badan manakala alfafa angkut toksik tu keluar.. insyaAllah bleh sihat la hendak nya.. 

cara makan? senang sangat.. pm je saya, nanti saya anto gambar cara makan nye kt awak.. 
ada benda x paham lagi ke? 
ada soalan nk tnya? 
kontek je saya 
ida 0133982545 bleh whatsapp or telegram 

i'll be so glad to help u.. 
take care  


1 ulasan: