Pengikut

Selasa, 13 Mei 2014

breastfeed baby sampai 2 tahun?

cerita breastfeed ku.. 
ni first time saye really talk about it...

cerita saye tak de lancar dan smooth sgt... biasa2 aje... tp alhamdulillah, mampu jugak sampai umur ihsan umar 2 tahun. tp sebab perjalanan die tak bape best, tak de la saya nak ingat2 sangat hal2 yg menyakitkan ati dulu... yelah.. macam2 tau, 
anak tak nak botol la, anak tak nak bf bila dah dpt botol la, takde tempat nak pump la - yg ni mmg fact tau?

al kisah dipendekkan cerita, saya hanya aim nak breastfeed(bf) sampai ihsan umar umur 3 bulan je.. sebab masa tu, ade org lupa tutup freezer lek lok and susu rosak =( 
pastu hubster tak tahu dan cam tak yakin dgn cara nak bawak stok susu yg 'AMAT BANYAK' (sebenarnye tak bape byk, tp saya suke cakap terbalik.. hihi)  dari kota bharu ke Serdang, Kedah... 
he looked so hesitated at that time... saye diam kan je... dan tawakkal je. kalo selamat alhamdulillah. tak selamat xde rezeki awak la anakanda oi! 

alhamdulillah. berjaya smpai 3 bulan bf. then aim pulak sampai 6 bulan je... kalo bleh tahan 3 bulan, takkan xleh tahan 3 bulan lagi kan? come on, rohaida! then target 1 tahun pulak.. mase tu dah berbunga2 dah hati.. hihi 
last kalo bleh tahan sampai setahun, takkan tak leh tahan setahun lagik kan? itulah antara motivasi diri saye... huhu

yg paling tak leh lupa, kena g kelas yg jarak die lebih kurang 45km dr umah... saye pump sambil drive! jangan tiru tau? sbb bahaya.. dah la jalan nak ke kelas tu berliku2 cam ular kena patuk... tp dah terdesak, buat macam2 laa... 

masa tu gak saya try amik shaklee dari kawan saye Zahirah... 
pastu lama2 die ajak saye masuk shaklee sebab boleh tolong orang lain sekali...
rupenye memang best pon perasaan die bile dah tolong orang ni... =)

oh, saye amik set ni jer; alfafa dgn esp jer...

masa breastfeed dulu mmg best la amik set ni.. 
happy jer sebab anak kenyang walopon stok susu xbape banyak.. 
alhamdulillah leh bf smpai umar 2 tahun.. 
kalo nak tahu, ni la set menyusu paling jimat dan selamat

alfafa ✅ bg byk susu
esp ✅.   bg pekat susu

so, baby pon cepat kenyang, x merengek2 la kan? 👍

benda lain pon jd lg better
badan pon bleh kurus tau? 
huhu


satu je nak cakap, perjalanan bf/hidup setiap orang tak sama tau.. kalau nak kira hidup orang best, mmg sangat ramai orang yg hidup nye lagi best dari kita.. tp, harus di ingat, ade ramai lagi org yg susah dari kita.. makanya, bersyukur lah. insyaAllah, Dia tolong kita bila kita buat yg terbaik utk anak kita... huhu

ade nak tanye lagi?
boleh2... =) pm/msg/whatsapp jeeeee 0133982545 
aidaaa24@yahoo.com

health is wealth! take care babes! huhu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan