Pengikut

Sabtu, 14 Disember 2013

kenapa kena breakfast?

morning!


breakfast dah? ramai antara kita yang rasa tak amik breakfast pn ok. bg dorang, dh tak lapar, ok la kan?    'saya bukan perut pagi'
dan macam-macam alasan lagi...

breakfast penting sebab lepas kite berpuasa - masa kite tidur tu kan, badan dan perut perlu proses something ngn segera lps kita bangun tido.. 
tapi, kalau kite tak amik breakfast, maka terjejas la segalanya... 

Antara manfaat yang diperoleh melalui sarapan pagi adalah:
oat for breakfast? 

1)MEMENUHI NUTRISI YANG DIPERLUKAN
Hidangan terbaik untuk sarapan pagi adalah yang mempunyai karbohidrat atau berserat tinggi. Makanan seperti oat, bijirin dan roti gandum amat sesuai dijadikan hidangan pada waktu pagi kerana ia membekalkan tenaga dan tidak cepat lapar.

2)KURANGKAN BERAT BADAN
Sarapan pagi dengan perut yang masih kosong akan mempercepatkan pembakaran kalori secara lebih efisien.

3)TINGKATKAN DAYA TUMPUAN
Ketika anda bangun pagi, sebahagian besar tenaga dalam bentuk glukosa dan glikogen telah digunakan pada hari sebelumnya. Oleh itu, pengambilan makanan yang berglukosa diperlukan untuk menjana perkembangan otak dan daya tumpuan. Tanpa glukosa, anda akan berasa letih dan kurang tumpuan terhadap kerja yang dilakukan.

4)CEGAH SAKIT JANTUNG
Kandungan serat yang diperoleh daripada bijirin dapat menyerap kolesterol yang terdapat di dalam badan. Penyerapan kolesterol ini sekali gus mengurangkan tahap kolesterol yang boleh membahayakan kesihatan.

TIP
Selain manfaat tersebut, Nona ingin berkongsi beberapa tip sihat khas buat anda yang sentiasa mengelak untuk bersarapan pagi.

·         Ambil hidangan yang mempunyai kandungan serat, protein dan kalsium. Hidangan seperti bijirin sudah cukup untuk sarapan pagi.
·         Jika anda seorang yang sibuk, sentiasa bawa sekeping roti dan susu sebagai hidangan pagi sebelum melangkah ke pejabat.
·         Hidangan telur juga baik sebagai sajian pagi anda. Vitamin dan mineral yang terdapat di dalamnya membantu memberi nutrisi yang diperlukan oleh badan.
·         Jika anda kurang berasa lapar pada pagi hari, cuba untuk tidak makan selepas pukul 8.00 malam pada hari sebelumnya. Keesokan pagi, anda pasti berasa lapar. 

bleh jugak if nak try ESP shaklee 
just shake and drink 
huhu
hubungi saya kt 013-3982545, email aidaaa24@yahoo.com 
untuk harga kasih sayang 

sumber : majalah nona 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan