Pengikut

Ahad, 10 November 2013

telinga anak bernanah? T_T

Salam...
yup, telinga #ihsanumar bernanah.. cm tak percaya tapi I need to face the music! huh!

cane leh kena? sebab nye sebelum musim lembu kena sembelih aritu lagi die duk selsema n batuk kadang dua kadang. Aku just wat biase je.. yelah. nak bg antibodi die fight dulu konon-konon nye. Pada pemikiran aku, bile lagi badan die nak belajar fight disease kalau asek duk bagi ubat terus when he's sick. Plus, he's staying in a nursery.. no wonder kalau die selalu dan senang dapat flu.

Normally, die nye flu akan ok during the weekends and get it back when he goes to the nursery.. dan aku rase takdelah teruk sangat sebab takdelah meleleh meng-hijau hidung die tu..haha cendol!

He's considered as baby lagi kan.. tak sampai 2 tahun pn umurnye..

Then after raye, on the second night at home, #ihsanumar tak bape nk tido.. @_@
He would awake after each half and hour. lps kul 2 pagi kot baru he's in deep sleep.

on third day he went to nursery, pengasuh ckp telinga #ihsanumar putih2.. penuh taik telinga bile die bangun tdo.. dan aku pun check telinga die. memang ade putih2 dlm telinga die. So, that night we went to Ho Clinin in Parit Buntar to have a check on him.

Punca telinga bernanah:
a) hingus banyak sgt dan it went to his ears.
b) its normal for children under 2 years old.

simptom telinga bernanah:
a) baby xleh tido n nanges2 sbb sakit mase nanah tu nk keluar
b) bile die dh cair n keluar, baby akan ok. lega
c) #ihsanumar nye nanah kale putih2 dlm telinga die.. yg aku google, ade yg kale merah cm bulat kecik dlm telinga.

Doc plak tak bagi die makan bende2 sejuk like yogurt and vitagen..

ubat yang doc bagi:
spray hidung,
antibiotik
xdela plak bagi ubat titik dlm telinga.. baik rawat punca nye drp rawat kt tempat sakit katanya. yela.. punca hingus? kt hidung..
eh, sama konsep ngn amik supplement shaklee laa... saya suke saye suke! haha

okla.. itu shaja utk entry kali ni.. dh lame aku peram kt draft... akhirnya ada peluang die publish.. ekekeke
take care

Tiada ulasan:

Catat Ulasan