Pengikut

Selasa, 26 November 2013

doktor lelaki? doktor perempuan?

Salam...

bile dah dekat nak bersalin, macam-macam yang di fikir kan? especially yang baru first time nak bersalin... pening pikir macam2.. antara nye nak bersalin dengan doktor lelaki atau perempuan..
I dont think money is the real matter here.. It's just a private and secracy that women would not like to share with other men except for our life partner.. 



However, Umum mengetahui bahawa doktor pakar sakit puan most MALE..
To me, everything will happen smoothly with Allah's will.. and the most important thing is both mother and child are safe and sound. alhamdulillah. 
Walaupun dah setahun 8 bulan pengalaman bersalin tu dah berlalu... I myself could still remember VIVIDly what happened on that day.. 

Recently TV9 had an interesting talk.. Missed to watch it but thank Allah that all I needed to do was just a click and this is what I get;

Ringkasan dari "AURAT KETIKA BERSALIN" dari Semanis Kurma TV9

1. Suami WAJIB pelihara aurat dan maruah isteri dalam apa jua keadaan.
2. Dari awal disahkan hamil, pemeriksaan PERLU dijaga dalam hal aurat.
3. WAJIB mendahulukan doktor perempuan.
4. MENTAATI Allah dengan sebaiknya dan meninggalkan segala yang terlarang.
5. JANGAN ambil mudah dalam soal proses kelahiran.

Lagi satu pesanan 'mereka' dalam Semanis Kurma TV9... dlm keadaan isteri dh SAKIT sangat, hilang punca, taleh berpikir maka :-

1. PERANAN SUAMI sgt3 penting dan mustahak... suami yg kena bt keputusan utk aurat dan maruah isteri... if suami sndr tak mampu nk bertegas utk bt pilihan... amat mgecewakan <---- mrujuk kepada dlm keadaan yg tidak darurat serta masih ada pilihan.
2. Suami WAJIB jaga & pelihara aurat isteri ketika dalam wad.. LR dll... jgn dh msk wad semua terbang... tudung x pakai, kain terselak sana-sini, bj blengan pendek shj, myusu ikut dan... sbb kena ingt kkdg da juga staff lelaki, pemberi mknn yg lelaki dll yg kuar msk wad..
3. WAJIB.... WAJIB.... WAJIB.... da MAHRAM temankan ketika dtgnya darurat yg mgizinkan aurat terbuka. Pertama SUAMI... kedua SAUDARA PEREMPUAN.. ketiga nurse perempuan dan sterus3nya. Mcna3 pun keutamaan adalah SUAMI.

Ini TITIPAN sayang buat semua WANITA dari pengalaman sendiri:

1. NIAT- Niat dari AWAL even sebelum disahkan hamil... ingin bersalin dengan disambut oleh doktor perempuan atau bidan wanita.
2. DOA - ISTIQOMAH dari remaja juga boleh.... Doa moga Allah pelihara aurat dan maruah kita sekalipun dalam keadaan darurat khususnya kita wanita ketika saat kelahiran bayi.
3. AMALAN - Selarikan dengan niat dan doa... pemeriksaan ibu mengandung, scan baby dsbnya WAJIB dilakukan dengan doktor perempuan dan bukan doktor lelaki. Malah jaga aurat dlam berpakaian juga selama mana bergelar muslim. Apa sekalipun berusaha dengan kudrat kita.. Allah akan hitung tindakan kita.
4. YAKIN - Insyaallah... bilaman kita telah KUAT berusaha seperti di atas PASTInya DIA bantu kita, pelihara aurat dan maruah kita maruah suami.

p/s : Moga Allah terus pelihara AURAT & MARUAH kita semua untuk proses kelahiran yang seterus-seterusnya. Untuk yang telah berlalu dlm keadaan tidak mampu BERTEGAS, TIDAK cukup bersedia dsbnya maka bartaubat dan muhasabah diri. Insyaallah DIA murah dengan keampunan

Sumber:FB Nisa Nasya D'amore


My Ihsan Umar just came out of the oven.. T_T 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan