Pengikut

Selasa, 26 November 2013

Rahsia Jadi Ayu - Ayu Raudhah


hai! 
yang memang ape yg ayu raudhah bgtahu dalam harian metro.. 

jom cantik cm Ayu Raudhah ❤


Dalam menjaga penampilan, dia paling gemar menyerlahkan kecantikan mata. Boleh dikatakan Ayu memiliki mata yang mampu menjadi aset berharga pada dirinya dan mudah mencairkan hati sesiapa sahaja yang memandang.
“Saya suka memakai maskara untuk melentikkan bulu mata. Jika memakai maskara, saya tidak perlu menggunakan bulu mata palsu. “Jadi, saya jarang membeli bulu mata palsu. Kalau membeli pun, saya memilih yang tidak terlalu panjang dan tidak terlalu pendek.
“Biasanya saya akan membeli maskara dengan jumlah yang banyak. Maskara yang paling saya suka adalah jenis Maybelline Volume Express Mascara Curved Brush,” ujar pelakon drama popular Nur Kasih dan Manjalara ini.
Pada hari tidak bekerja, Ayu jarang mengenakan mekap tebal tetapi wajahnya tetap tidak dapat lari dari menggunakan maskara.
“Boleh dikatakan setiap hari saya perlu bersolek tetapi apabila berada di rumah, saya jarang memakai mekap. Jika keluar tanpa urusan kerja, saya tidak banyak memakai mekap dan yang penting mesti meletak maskara pada mata,” ujarnya lagi.
Sapu ais pada muka Seperti wanita lain, Ayu tidak putus menjalani rutin kecantikan seperti biasa iaitu mencuci muka, menggunakan penyegar dan pelembap muka.
“Saya perlu membersihkan dan menjaga muka dengan kerap kerana sentiasa menggunakan mekap setiap hari terutama sewaktu menjalani penggambaran.
“Saya tidak banyak mengamalkan petua tradisional. Antara petua yang diamalkan setiap kali sebelum tidur, saya akan menyapu ais pada muka untuk merawat kulit bermasalah.
“Alhamdulillah, nasib baik kulit saya tidak mudah ditumbuhi jerawat walaupun kadangkala rasa stres,”katanya.
Selain itu, dia juga menerima rawatan kulit muka di pusat kecantikan AsterSpring selama setahun di samping mendapat bekalan percuma produk penjagaan kulit Dermalogica dan kosmetik Averine.
Ayu terpilih antara artis yang mengikuti pakej rawatan muka dan badan ‘Beautiful Bride’ oleh AsterSpring pada November tahun lalu. Selain Ayu, pelakon Raja Farah juga menerima rawatan yang sama.
Guna daun bunga raya..
Daripada penjagaan muka, topik perbualan beralih kepada penjagaan rambut yang dianggap sebagai mahkota berharga kepada setiap wanita. Agak menarik juga apabila Ayu menggunakan daun bunga raya untuk melembutkan rambut.
“Ambil 10 helai daun bunga raya dan tumbuk sehingga halus. Kemudian, sapukan pada rambut hingga ke akarnya. Balutkan rambut dengan “shower cap” selama 30 minit. “Akhir sekali, cuci dengan air bersih. Amalkan dua kali seminggu. Insya-Allah rambut menjadi lebih lembut dan bersinar,” ujarnya.
Menyentuh tentang pemakanan, Ayukurang mengambil nasi dan sangat mengawal makan. Disebabkan berat badannya mudah naik jika tidak dijaga, Ayu perlu mengambil jumlah makanan pada kadar sedikit.
“Selain mengawal pemakanan, saya turut mengamalkan minuman kesihatan iaitu sirap Shaklee,”katanya.
Untuk mengekalkan bentuk badan menarik, Ayu turut melakukan senaman bangkit tubi sebanyak 50 kali sebelum tidur.
Haaahhh..itu dia petua dari Ayu Rhaudah. Saya ambil petikan daripada interview Ayu Raudhah bersama Harian Metro. Credit pada Harian Metro.

doktor lelaki? doktor perempuan?

Salam...

bile dah dekat nak bersalin, macam-macam yang di fikir kan? especially yang baru first time nak bersalin... pening pikir macam2.. antara nye nak bersalin dengan doktor lelaki atau perempuan..
I dont think money is the real matter here.. It's just a private and secracy that women would not like to share with other men except for our life partner.. 



However, Umum mengetahui bahawa doktor pakar sakit puan most MALE..
To me, everything will happen smoothly with Allah's will.. and the most important thing is both mother and child are safe and sound. alhamdulillah. 
Walaupun dah setahun 8 bulan pengalaman bersalin tu dah berlalu... I myself could still remember VIVIDly what happened on that day.. 

Recently TV9 had an interesting talk.. Missed to watch it but thank Allah that all I needed to do was just a click and this is what I get;

Ringkasan dari "AURAT KETIKA BERSALIN" dari Semanis Kurma TV9

1. Suami WAJIB pelihara aurat dan maruah isteri dalam apa jua keadaan.
2. Dari awal disahkan hamil, pemeriksaan PERLU dijaga dalam hal aurat.
3. WAJIB mendahulukan doktor perempuan.
4. MENTAATI Allah dengan sebaiknya dan meninggalkan segala yang terlarang.
5. JANGAN ambil mudah dalam soal proses kelahiran.

Lagi satu pesanan 'mereka' dalam Semanis Kurma TV9... dlm keadaan isteri dh SAKIT sangat, hilang punca, taleh berpikir maka :-

1. PERANAN SUAMI sgt3 penting dan mustahak... suami yg kena bt keputusan utk aurat dan maruah isteri... if suami sndr tak mampu nk bertegas utk bt pilihan... amat mgecewakan <---- mrujuk kepada dlm keadaan yg tidak darurat serta masih ada pilihan.
2. Suami WAJIB jaga & pelihara aurat isteri ketika dalam wad.. LR dll... jgn dh msk wad semua terbang... tudung x pakai, kain terselak sana-sini, bj blengan pendek shj, myusu ikut dan... sbb kena ingt kkdg da juga staff lelaki, pemberi mknn yg lelaki dll yg kuar msk wad..
3. WAJIB.... WAJIB.... WAJIB.... da MAHRAM temankan ketika dtgnya darurat yg mgizinkan aurat terbuka. Pertama SUAMI... kedua SAUDARA PEREMPUAN.. ketiga nurse perempuan dan sterus3nya. Mcna3 pun keutamaan adalah SUAMI.

Ini TITIPAN sayang buat semua WANITA dari pengalaman sendiri:

1. NIAT- Niat dari AWAL even sebelum disahkan hamil... ingin bersalin dengan disambut oleh doktor perempuan atau bidan wanita.
2. DOA - ISTIQOMAH dari remaja juga boleh.... Doa moga Allah pelihara aurat dan maruah kita sekalipun dalam keadaan darurat khususnya kita wanita ketika saat kelahiran bayi.
3. AMALAN - Selarikan dengan niat dan doa... pemeriksaan ibu mengandung, scan baby dsbnya WAJIB dilakukan dengan doktor perempuan dan bukan doktor lelaki. Malah jaga aurat dlam berpakaian juga selama mana bergelar muslim. Apa sekalipun berusaha dengan kudrat kita.. Allah akan hitung tindakan kita.
4. YAKIN - Insyaallah... bilaman kita telah KUAT berusaha seperti di atas PASTInya DIA bantu kita, pelihara aurat dan maruah kita maruah suami.

p/s : Moga Allah terus pelihara AURAT & MARUAH kita semua untuk proses kelahiran yang seterus-seterusnya. Untuk yang telah berlalu dlm keadaan tidak mampu BERTEGAS, TIDAK cukup bersedia dsbnya maka bartaubat dan muhasabah diri. Insyaallah DIA murah dengan keampunan

Sumber:FB Nisa Nasya D'amore


My Ihsan Umar just came out of the oven.. T_T 

we are what we think

morning!






Jom memulakan hari dengan bersyukur :)


Isnin, 25 November 2013

CEPAT sebelum terlambat!

Salam...bulan ni promo VIVIX. Sebotol boleh guna selama 2bulan.kekadang lebih tau?

Apa kelebihan vivix ni ye..dan untuk siapa?

♡nak jantung sihat...boleh amik vivix
♡nak atasi diabetes yg kritikal..boleh amik vivix
♡nak kekal bertenaga dan takde penat2 yang melampau..boleh amik vivix
♡nak CUN,awet muda,jelita,takde kerepot2..amikla vivix
♡nak "tahan lama"..amikla vivix aduhai suami
♡nak hilang gout teruk....takyah pikir yg lain dah..just vivix!
♡nak pulihkan pesakit strok secara beransur2...boleh cuba vivix
♡nak kekal slim ajer..vivix jadi teman k..
♡nak atasi kanser mcm2 jns kanser..boleh amik vivix..
♡nak pulihkan sakit kaki,lutut,sendi...for surelah vivix!
♡unt turunkan tekanan darah tinggi...pon boleh amik vivix..resdung teruk pon boleh dibantu dgn vivix

Alahai...tak terliss dah ni..banyak sgt kebaikan vivix. Kesimpulannya..A-Z sihat luar dan dalam..vivix membantu...


Pm sy cepat unt dptkan harga vivix yg RENDAH!

aidaaa24@yahoo.com 

cepat sebelum kehabisan stok dan promo! 


Malas nak amik supplement banyak-banyak

Salam...
ade orang... tgk banyak-banyak vitamin pun dah rasa MALAS.. apetah lagi nak disiplin amik vitamin...


OK.. ni solution bg yang malas nak amik supplement byk2.. yela.. mkn supplement mengalahkan org yg sakit kronik.

Ape solution die? VIVIX laa.
kenapa?
~ sebab just amik SATU sudu jer
~ tahan 2-3 bulan
~ senang
~ JIMAT dan tengah MURAH SANGAT-SANGAT
~ dpt FREE gift sekali... :)


huhu

cepat2 pm saye untuk harga yang BEST.. nak bgi harga kasih sayang sebab nak tolong org yg malas nak amik supplement banyak2..SEBAB; saye pun cmtu gak.. huhu
tp, sape yang tak nak siaht, bebas jerawat dan penyakit kn?

email at aidaaa24@yahoo.com
fb; vitamin baik
whatsapp/wechat/msg/call 013-3982545 

HEALTH IS WEALTH!

kenapa kena makan supplement?

Morning Sunshines!

^_^ Have you take your breakfast? Let's start our day with breakfast and a big SMILE so that our day would be better than yesterday! huhu

I still remember my conversation with hub on taking supplement.. and he said that he doesnt think that most of us like to take supplement. We might take it for few days, few months perhaps.. but to istiqamah in taking supplement each days, seemed so hard especially in our society..Humm... He got the point.
Don't you think so? It is fussy to take all the pills when you are not even sick! Depending on vitamins; aren't the same as being dependable on medicines?

Indeed. This is my opinion;

We take medicine when we are sick
However; we take supplements as a prevention from getting serious health problems. It is DIFFERENT.
Islam encourage us to work, learn and do anything today as if we're going to live forever and take our responsibilites as Allah's servant as if we're going to die tomorrow... 
I think we should plan and have a plan of our life.
In planning our life; Don't you want to include a HEALTHY and YOUNG, ENERGETIC lifestyle even when you are at your 50s?
I always take my mum and my late grandmother as role model. I WANT to be like them. They look like they're in their 4Os and the truth is they're in their 50s!
The same thing happened to Neelofa and her mother.. I salute her mom! huhu..



Arent they pretty? :)
Their secret?
take all the natural things that have vitamins and good minerals in their daily menu and no water in between meal.
me?
I am living in the era that have lots of research and everything is at your hand. Just google, search, read, study and choose which and what is the best thing for you to keep your health at the most.
I bet no one wants to look old and weak before time.and I chose SHAKLEE.

What say you?Well again; HEALTH is WEALTH right?
Happy Monday!



Khamis, 21 November 2013

Express breakfast

Morning!
Cane pagi korang? Pagi ni kelam kabut sket sebab kena anta anakanda ke nursery awal sebab kitorg kna g kuala kangsar, bekerja.. hummm

Perut ni pulak? Lepas sejam bangun tido, mintak di isi dulu.. kalo x,asek nak amuk dan buat konsert.. Perut korang cane?

Makanya, nasib baik ade ESP.. kurang sedikit kelaparan perut saye ni haaa

senang jer,amik satu sudu Esp campur ngn susu coklat/bliss/milo/etc.. shake and ready! express bukan? kenyang pulak tu..
yang penting berkhasiat..

harga ESP? tak sampai rm125 dan tahan berbulan.. average 2/3 bulan.. dan bile di kira tolak tambah, tak sampai RM2.50 pun sehari.. MURAH bukan?

Hubungi saya utk dapatkan ESP dgn harga berbaloi-baloi beserta free consultation plus free gifts! ❤
email me at aidaaa24@yahoo.com
whatsapp/wechat/msg/call at 013-3982545

Jom mulakan hari dengan istigfar dan penuh semangat..Lagipun,perut dh rak nyanyi! 😍


travel north-south-north dan tak letih? ^_^

As salam...

Sedar tak sedar dah dekat seminggu cuti sekolah... rase sangat cepat masa berlalu.. kadang-kadang tak sempat dan cukup 24 jam rasenye..

Maka, percutian ke Jay Bee pun berakhir lah.. dan esok akan mula bekerja kembali... fuh..
Hari ni, kami ke Alor Setar pulak. Melawat kawan dekat hospital. Haa, cerita pasal kawan cantik ni perlu tunggu dulu. Sebab entry ni nak fokus pada  letih.  Hew hew..


From north to south, jalan-jalan gi legoland dan byk lagi lawatan kawasan yang dilakukan... dan balik semula dari south to north. Pit stop kt Perak kejap anta PIL and straight ke Alor Setar plak.. Fuh fuh fuh..
alhamdulillah.. saye tak de la lembik sangat dan still xde demam walopn tgh2 lebat rahmat Allah turun kn?
tu semua sebab persediaan awal dengan Shaklee la.. ape lagi.. hihi

Benda ape yang saye amik?

lagi sekali adik beradik ni berjasa;

~ Bcomplex (yg berfungsi cam sayur)
~ Vit C sustained release (takdela susah2 nak carik buah bagai time travel kan?)
~ Ostematrix (kalsium,magnesium dan kandungan die lebih byk yg baik dr susu biase tau? huhu)
~ Collagen! huhu (berasal dr sisik ikan merah.. bukan ikan cikai2 jer.. hihi)


tq sebab xrase sakit2 belakang ke pinggang ke walaupun kna riba anakanda yang berat 11kg lebih 5 jam dalam kereta.. dan memastikan saye tak sembelit.. hihi

kalau korang nak try, email aidaaa24@yahoo.com atau bleh la nk call/whatsapp/wechat saye kt 0133982545 ok? ade free gift menanti! dhla dpt harge adik beradik jer.. huhu

kenapa rege adik beradik? saye pon nk amik saham akhirat gak.. best tau kalau dpt promote bende best dan bende tu jadik elok kt orang lain.. perasaan die rase nk tersengihhhhh jer.. hihi

oklah. that's all.
Health is Wealth!

Jumaat, 15 November 2013

jay bee after 4 years

As salam.,,
Alhamdulillah akhirnye smpai gk kt jb..daerah yg lama ku tinggal..
Rindu rindu rindu

Tempat pertama kami lawat; angsana. Ape lg, mkn otak2 tepian tebrau, bandung soda..
Sedapppppppp nyum nyum


Pastu lalu area maktab semaian subur... hahaha
Hub carik mee wantan..malangnye xde...
Hua hua

Pastu g al ikhsan fac outlet kt tmn u... geram je tgk kasut anak... xpe2.. simpan dulu... huhu

Then g umah makcik hub and dinner kitorg mkn ayam penyet la..ape lagi...

Balik2 je, anakanda dh penat.tdo... samela ngn driver ku....

Aku? Nasib baik ade Ostematrix.. hihi... dh jln lebih 500km.. alhamdulillah xsakit badan.., :)

Tulaaaa kalo korg pn nk try bleh pm ok? Xsmpai rm50 pn sebotol...

Okla... esok plak smbung... night!

school holidays! 😍❤

As salam.. hari jumaat yg mulia ni bermula la school holidays end year 2013..  yeay! 
First week holidays ni I duk kt umah 'housemate' I nye parents kt Perak.. dan hari ni.. we're going to Jay Bee ! 😍 

I am SUPER excited. Havent been in JB for about FOUR years! Missed jb so much.. place I met my housemate, my gorgeous dearest friends, had my sad and happy times, learnt and learnt and learnt about LIFE itself. I stumble and I crawled.. 

Now, things to be brought for the trip; 
chicken soups for #ihsanumar 
collagen powder and vitamin c.. ~to keep gorgeous for the whole trip.. 😍and to prevent flu
ostematrix and b complex.     ~ need to maintain calcium as I didnt bring any FM (formula milk) for #ihsanumar.. so he'll be drinking directly.. bcomp to prevent constipation..yelah.I 'm going to eat everything I wish in Jay Bee πŸ˜‹ nyum nyum
Well, nak bercuti pn still have to take care of our body kn? Body kite pn amanah Allah kn? 
Health is Wealth! 

That's all for this entry.. kalo nk dpt ngn harga MURAH produk shaklee, pm/whatsapp/wechat at 013-3982545  
I nak bagi harga adik-beradik jer πŸ‘


Rabu, 13 November 2013

Pengedar Shaklee di Bandar Baharu dan Parit Buntar

Dear Readers,

I have forgotten as my blog tittle.. I am Shaklee Independent Distributor who live in Bandar Baharu Kedah.. A place that I hardly had a thought to live in.. haha.. It was a long story.. 


Well, Bandar Baharu is indeed at borders of Penang and Perak... Jalan sikit je jumpe Penang; Nibong Tebal and Jawi.. Jalan-jalan lagi jumpe Parit Buntar Perak plak... 

If you need any help or questions about shaklee, feel free to whatsapp/wechat me at 013-3982545 ok?

If you think being healthy is cheap,
Try being Sick! huhu

take care readers... 
Love much
Aida.

VIVIX tak sampai RM100? Biar betul @_@

Salam....

Lunch dh ke? Alhamdulillah hari ni dpt blk umah awal.. bleh la jenguk blog ni kejap.. huhu

Saya nak cite pasal VIVIX hari ni! Yes! Bulan ni giliran VIVIX plak menjadi MURAH! Tahu tak? Biase harga die dekat rm400.. sekarang?? MURAH gile! berbaloi-baloi tahu?

Ape ade dalam promo ni?
# Buy 6 free 1
# Free membership
#Dapat bonus siap!
#Dapat free gift BEST dari saya! ^_^

Nak tahu lebih lanjut? PM kt fb Rohaida Abdullah or whatsapp/wechat at 0133982545!

Rugi tau tak beli time MURAH...sebab peluang BUKAN datang selalu...

ok. KENAPA KENA BELI VIVIX?



Jom grab sementara masih ade waktu ni... jangan melepas plak kn? :)
Health is wealth!

Selasa, 12 November 2013

Waktu Solat Dhuha

Hi Dears!

opppsss... I forgot to put the time for dhuha prayer so that you know when should you do the prayer right?

Here it is:



Selamat beramal! :)

Nape kena solat dhuha?

As salam.. 
Morning sunshines! Lately keep feeling disturb. More sensitive than usual and easily get angered. Unsure whether hubs realized it or not. 
I guessed to calm myself down, I need to go back to square one. Refering to my creator.

So, Jom start hari ni dengan senyum lebar-lebar.. semoga rezeki mudah masuk dan urusan di dunia mahupun di akhirat di permudahkan Nya... amin.



I wanna talk about dhuha prayer today... I get to know about dhuha since I was a small kid. I could still imagine and remember vividly seeing my grandparents did dhuha.. 
But most of the time I would give myself excuses for not doing so despite knowing the fact that Dhuha is indeed something good.
Plus, it didnt take long to do it. Just 3 minutes? 2 minutes? 


Ok ni kelebihan solat dhuha yg saye jumpe kt blog ni.

Kelebihan Solat Sunat Dhuha

1. Solat Dhuha adalah sedekah
Daripada Abu Dzarr radhiallahu’ anh, daripada Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, baginda bersabda, maksudnya:
Bagi tiap-tiap ruas dari anggota tubuh salah seorang di antara kalian harus dikeluarkan sedekahnya setiap pagi hari. Setiap tasbih (Subhaanallah) adalah sedekah, setiap tahmid (Alhamdulillah) adalah sedekah, setiap tahlil (Laa Ilaaha Illallah) adalah sedekah, setiap takbir (Allahu Akbar) adalah sedekah, menyuruh untuk berbuat baik juga sedekah, dan mencegah kemungkaran juga sedekah. Dan semua itu boleh diganti dengan dua rakaat solat Dhuha. - Hadis riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, Kitab Sholaatul Musaafiriin wa Qashruha, no: 720.
2. Allah mengurniakan rezeki yang cukup setiap hari
Daripada Nu’aim bin Hammar, dia berkata: Saya pernah mendengar Rasulullahshallallahu ‘alaihi wasallam bersabda Allah Azza Wa Jalla berfirman, maksudnya:
Wahai anak Adam, janganlah engkau sampai tertinggal untuk mengerjakan solat empat rakaat pada permulaan siang (waktu Dhuha), nescaya Aku akan memberi kecukupan kepadamu sampai akhir siang. - Hadis riwayat Imam Abu Dawud dalam Sunannya, Kitab al-Sholaah, no: 1097.
3. Pahala seperti mengerjakan haji dan umrah
Daripada Anas radhiallahu’ anh, dia berkata: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, maksudnya:
Barangsiapa mengerjakan solat Subuh secara berjemaah lalu sesudah itu dia tetap duduk (di masjid) untuk berzikir kepada Allah sehingga matahari terbit (dan meninggi), kemudian solat (Dhuha) dua rakaat maka dia akan mendapat pahala sebagaimana pahala haji dan umrah. Dia berkata (Anas), Rasulullah bersabda: Yang sempurna, Yang Sempurna, Yang Sempurna. – Hadis riwayat Imam al-Tirmidzi dalam Sunannya, Kitab al-Jumu’ah,no: 535.
4. Solat dhuha adalah solat orang-orang yang bertaubat
Daripada Zaid bin Arqam bahawasanya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam keluar menuju tempat Ahli Quba’ yang ketika itu mereka sedang mengerjakan solat Dhuha. Baginda lalu bersabda, maksudnya:
Solat Awwabin (orang-orang yang taubat) dilakukan pada saat teriknya matahari. - Hadis riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, KitabSholaatul Musaafiriin wa Qashruhaa, no: 748.

Allahu Akbar! Hebatkan solat sunat dhuha ini. Dengan hanya 2 rakaat, banyak kelebihan yang boleh kita dapat. Bukankah Allah itu Maha Pemurah?
Jom bentang sejadah, solat dhuha. 

Ahad, 10 November 2013

Waktu- Waktu Baik Untuk Berdoa

As salam...

Alhamdulillah. 
Hari ni berjaya solat tahjud dan solat dhuha.. maafkan saya kalau readers felt that I was showing off.. Sejujurnya tak terlintas mahu menunjuk-nunjuk.. 
the point is, I hope each and everyone of us will have the chance to do it..
In sha Allah we can feel the love and have a better life. 

ok. kat sini nak share waktu-waktu doa paling terima oleh Allah. yelah. sebagai hamba yang selalu buat dosa kan (saya lah tu hihi) ape lagi yang kite harapkan kalau bukan keampunan daripada Allah. Buat nye Die tak nak ampun kan kite, ape nak jadi ntah ngn hidup kita kn? 

Plus, biase la kan, sape yang tak nak berjaya? Lagipun ade byk sgt bende nak mintak ngn Allah. Untuk capai apa yang kite mintak, kita patut ade strategi untuk bodek Allah bukan? Dont you agree? 

Ok. ape yang saya nak kongsi ni takde la something yang ade dalam Al-Quran. Tapi rasanya OK je if buat.  

Lagipun sharing is caring. Rasanya tak salah kita buat benda yang baik. Ni yang saye google gak ni. TQ kepada pemilik asal die.. semoga sentiasa dirahmatiNya...

Semoga hari ni lebih baik dari semalam... dan Allah bantu senangkan yg sulit bagi readers and my friends. Amin. Take care. 


telinga anak bernanah? T_T

Salam...
yup, telinga #ihsanumar bernanah.. cm tak percaya tapi I need to face the music! huh!

cane leh kena? sebab nye sebelum musim lembu kena sembelih aritu lagi die duk selsema n batuk kadang dua kadang. Aku just wat biase je.. yelah. nak bg antibodi die fight dulu konon-konon nye. Pada pemikiran aku, bile lagi badan die nak belajar fight disease kalau asek duk bagi ubat terus when he's sick. Plus, he's staying in a nursery.. no wonder kalau die selalu dan senang dapat flu.

Normally, die nye flu akan ok during the weekends and get it back when he goes to the nursery.. dan aku rase takdelah teruk sangat sebab takdelah meleleh meng-hijau hidung die tu..haha cendol!

He's considered as baby lagi kan.. tak sampai 2 tahun pn umurnye..

Then after raye, on the second night at home, #ihsanumar tak bape nk tido.. @_@
He would awake after each half and hour. lps kul 2 pagi kot baru he's in deep sleep.

on third day he went to nursery, pengasuh ckp telinga #ihsanumar putih2.. penuh taik telinga bile die bangun tdo.. dan aku pun check telinga die. memang ade putih2 dlm telinga die. So, that night we went to Ho Clinin in Parit Buntar to have a check on him.

Punca telinga bernanah:
a) hingus banyak sgt dan it went to his ears.
b) its normal for children under 2 years old.

simptom telinga bernanah:
a) baby xleh tido n nanges2 sbb sakit mase nanah tu nk keluar
b) bile die dh cair n keluar, baby akan ok. lega
c) #ihsanumar nye nanah kale putih2 dlm telinga die.. yg aku google, ade yg kale merah cm bulat kecik dlm telinga.

Doc plak tak bagi die makan bende2 sejuk like yogurt and vitagen..

ubat yang doc bagi:
spray hidung,
antibiotik
xdela plak bagi ubat titik dlm telinga.. baik rawat punca nye drp rawat kt tempat sakit katanya. yela.. punca hingus? kt hidung..
eh, sama konsep ngn amik supplement shaklee laa... saya suke saye suke! haha

okla.. itu shaja utk entry kali ni.. dh lame aku peram kt draft... akhirnya ada peluang die publish.. ekekeke
take care