Pengikut

Sabtu, 14 Disember 2013

kenapa kena breakfast?

morning!


breakfast dah? ramai antara kita yang rasa tak amik breakfast pn ok. bg dorang, dh tak lapar, ok la kan?    'saya bukan perut pagi'
dan macam-macam alasan lagi...

breakfast penting sebab lepas kite berpuasa - masa kite tidur tu kan, badan dan perut perlu proses something ngn segera lps kita bangun tido.. 
tapi, kalau kite tak amik breakfast, maka terjejas la segalanya... 

Antara manfaat yang diperoleh melalui sarapan pagi adalah:
oat for breakfast? 

1)MEMENUHI NUTRISI YANG DIPERLUKAN
Hidangan terbaik untuk sarapan pagi adalah yang mempunyai karbohidrat atau berserat tinggi. Makanan seperti oat, bijirin dan roti gandum amat sesuai dijadikan hidangan pada waktu pagi kerana ia membekalkan tenaga dan tidak cepat lapar.

2)KURANGKAN BERAT BADAN
Sarapan pagi dengan perut yang masih kosong akan mempercepatkan pembakaran kalori secara lebih efisien.

3)TINGKATKAN DAYA TUMPUAN
Ketika anda bangun pagi, sebahagian besar tenaga dalam bentuk glukosa dan glikogen telah digunakan pada hari sebelumnya. Oleh itu, pengambilan makanan yang berglukosa diperlukan untuk menjana perkembangan otak dan daya tumpuan. Tanpa glukosa, anda akan berasa letih dan kurang tumpuan terhadap kerja yang dilakukan.

4)CEGAH SAKIT JANTUNG
Kandungan serat yang diperoleh daripada bijirin dapat menyerap kolesterol yang terdapat di dalam badan. Penyerapan kolesterol ini sekali gus mengurangkan tahap kolesterol yang boleh membahayakan kesihatan.

TIP
Selain manfaat tersebut, Nona ingin berkongsi beberapa tip sihat khas buat anda yang sentiasa mengelak untuk bersarapan pagi.

·         Ambil hidangan yang mempunyai kandungan serat, protein dan kalsium. Hidangan seperti bijirin sudah cukup untuk sarapan pagi.
·         Jika anda seorang yang sibuk, sentiasa bawa sekeping roti dan susu sebagai hidangan pagi sebelum melangkah ke pejabat.
·         Hidangan telur juga baik sebagai sajian pagi anda. Vitamin dan mineral yang terdapat di dalamnya membantu memberi nutrisi yang diperlukan oleh badan.
·         Jika anda kurang berasa lapar pada pagi hari, cuba untuk tidak makan selepas pukul 8.00 malam pada hari sebelumnya. Keesokan pagi, anda pasti berasa lapar. 

bleh jugak if nak try ESP shaklee 
just shake and drink 
huhu
hubungi saya kt 013-3982545, email aidaaa24@yahoo.com 
untuk harga kasih sayang 

sumber : majalah nona 

Isnin, 2 Disember 2013

My December ~ Love Love Love

Hello gojes!

It's december alreadyyy! and shaklee buat promo OMEGA GUARD. OK. ape benda OMEGA GUARD ni ha?? Lets' read above ;

  • Omega Guard Shaklee dihasilkan menerusi kaedah teknologi terkini iaitu ultratulen bergred farmaseutikal. Maksudnya ia melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul yg dpt memekatkan asid lemak Omega3 paling tulen. 

  • Teknologi ini dapat menyingkirkan bahan2 berbahaya yg terdapat dlm ikan seperti plumbum, arsenik, merkuri,etcKebanyakan brand lain hanya menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi utk mengekstrak minyak ikan. kaedah ini bukan hanya memusnahkan sesetengah nutrient malah tidak boleh menapis kandungan logam yg membahayakan kesiahatn seperti plumbun,merkuri,etc . (Info tambahan yg sy dapat daripada nutrionist Shaklee, katanya tak semua pengeluar minyak ikan menggunakan penyulingan proprietari tiga molekul, Kalau ada pun hanya penyulingan 1x atau2x...Kenapa? sebab penyulingan proprietari tiga molekul ni merupakan satu proses yang mahal..Shaklee sahaja yg melalui penyulingan 3x sbb nak berikan yg terbaik utk pembeli2nya.. yer tak) Wahhh ..Shaklee mmg terbaekk...sbb tu harganya setara dgn kualiti bukan jauh melampau mahal yer.. masih mampu milik

  • Omega Guard Shaklee tidak diekstrak dari minyak hati ikan kerana dihati kandungan toksik tinggi

  •  Minyak ikan Shaklee diekstrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk seperti sardin, mackerel, herring dan anchovies. Kalau kita rujuk jenis2 ikan dan tahap merkurinya. ikan2 yg digunakan oleh Shaklee adalahikan yg tahap merkurinya terendah.. Dan kajian juga menunjukkan bahawa ikan air laut sejuk mengandungi asid lemak tidak tepu yg sangat tinggi berbanding ikan lain..Ditambah dgn proses penyulingan 3x.. walla.. terbaekkk lagiii..hihi

  • Omega guard (minyak ikan ) Shaklee lengkap dgn 7 jenis asid lemak omega 3 yg perlu oleh badan iaitu DHA, EPA, HPA, ETA, SDA, DPA. Badan kita tak mampu menghasilkan asid lemak perlu ni utk proses metabolisme,etc.. Jadi kena dapatkan dari sumber makanan dan suplemenEPA

  • Satu sajian Omega guard Shaklee (Recommended daily serving is 3 capsules) membekalkan 900mg asid lemak omega 3 yg perlu ie EPA dan DHA. Berdasarkan jadual dibwh, kandungan EPA dan DHA didalam Omega Shaklee antara yg tertinggi berbanding jenama lain

credit to blog kak cery

For more info, do pm/whatsapp/wechat me at 013-3982545
or email at aidaaa24@yahoo.com 

Selasa, 26 November 2013

Rahsia Jadi Ayu - Ayu Raudhah


hai! 
yang memang ape yg ayu raudhah bgtahu dalam harian metro.. 

jom cantik cm Ayu Raudhah ❤


Dalam menjaga penampilan, dia paling gemar menyerlahkan kecantikan mata. Boleh dikatakan Ayu memiliki mata yang mampu menjadi aset berharga pada dirinya dan mudah mencairkan hati sesiapa sahaja yang memandang.
“Saya suka memakai maskara untuk melentikkan bulu mata. Jika memakai maskara, saya tidak perlu menggunakan bulu mata palsu. “Jadi, saya jarang membeli bulu mata palsu. Kalau membeli pun, saya memilih yang tidak terlalu panjang dan tidak terlalu pendek.
“Biasanya saya akan membeli maskara dengan jumlah yang banyak. Maskara yang paling saya suka adalah jenis Maybelline Volume Express Mascara Curved Brush,” ujar pelakon drama popular Nur Kasih dan Manjalara ini.
Pada hari tidak bekerja, Ayu jarang mengenakan mekap tebal tetapi wajahnya tetap tidak dapat lari dari menggunakan maskara.
“Boleh dikatakan setiap hari saya perlu bersolek tetapi apabila berada di rumah, saya jarang memakai mekap. Jika keluar tanpa urusan kerja, saya tidak banyak memakai mekap dan yang penting mesti meletak maskara pada mata,” ujarnya lagi.
Sapu ais pada muka Seperti wanita lain, Ayu tidak putus menjalani rutin kecantikan seperti biasa iaitu mencuci muka, menggunakan penyegar dan pelembap muka.
“Saya perlu membersihkan dan menjaga muka dengan kerap kerana sentiasa menggunakan mekap setiap hari terutama sewaktu menjalani penggambaran.
“Saya tidak banyak mengamalkan petua tradisional. Antara petua yang diamalkan setiap kali sebelum tidur, saya akan menyapu ais pada muka untuk merawat kulit bermasalah.
“Alhamdulillah, nasib baik kulit saya tidak mudah ditumbuhi jerawat walaupun kadangkala rasa stres,”katanya.
Selain itu, dia juga menerima rawatan kulit muka di pusat kecantikan AsterSpring selama setahun di samping mendapat bekalan percuma produk penjagaan kulit Dermalogica dan kosmetik Averine.
Ayu terpilih antara artis yang mengikuti pakej rawatan muka dan badan ‘Beautiful Bride’ oleh AsterSpring pada November tahun lalu. Selain Ayu, pelakon Raja Farah juga menerima rawatan yang sama.
Guna daun bunga raya..
Daripada penjagaan muka, topik perbualan beralih kepada penjagaan rambut yang dianggap sebagai mahkota berharga kepada setiap wanita. Agak menarik juga apabila Ayu menggunakan daun bunga raya untuk melembutkan rambut.
“Ambil 10 helai daun bunga raya dan tumbuk sehingga halus. Kemudian, sapukan pada rambut hingga ke akarnya. Balutkan rambut dengan “shower cap” selama 30 minit. “Akhir sekali, cuci dengan air bersih. Amalkan dua kali seminggu. Insya-Allah rambut menjadi lebih lembut dan bersinar,” ujarnya.
Menyentuh tentang pemakanan, Ayukurang mengambil nasi dan sangat mengawal makan. Disebabkan berat badannya mudah naik jika tidak dijaga, Ayu perlu mengambil jumlah makanan pada kadar sedikit.
“Selain mengawal pemakanan, saya turut mengamalkan minuman kesihatan iaitu sirap Shaklee,”katanya.
Untuk mengekalkan bentuk badan menarik, Ayu turut melakukan senaman bangkit tubi sebanyak 50 kali sebelum tidur.
Haaahhh..itu dia petua dari Ayu Rhaudah. Saya ambil petikan daripada interview Ayu Raudhah bersama Harian Metro. Credit pada Harian Metro.

doktor lelaki? doktor perempuan?

Salam...

bile dah dekat nak bersalin, macam-macam yang di fikir kan? especially yang baru first time nak bersalin... pening pikir macam2.. antara nye nak bersalin dengan doktor lelaki atau perempuan..
I dont think money is the real matter here.. It's just a private and secracy that women would not like to share with other men except for our life partner.. 



However, Umum mengetahui bahawa doktor pakar sakit puan most MALE..
To me, everything will happen smoothly with Allah's will.. and the most important thing is both mother and child are safe and sound. alhamdulillah. 
Walaupun dah setahun 8 bulan pengalaman bersalin tu dah berlalu... I myself could still remember VIVIDly what happened on that day.. 

Recently TV9 had an interesting talk.. Missed to watch it but thank Allah that all I needed to do was just a click and this is what I get;

Ringkasan dari "AURAT KETIKA BERSALIN" dari Semanis Kurma TV9

1. Suami WAJIB pelihara aurat dan maruah isteri dalam apa jua keadaan.
2. Dari awal disahkan hamil, pemeriksaan PERLU dijaga dalam hal aurat.
3. WAJIB mendahulukan doktor perempuan.
4. MENTAATI Allah dengan sebaiknya dan meninggalkan segala yang terlarang.
5. JANGAN ambil mudah dalam soal proses kelahiran.

Lagi satu pesanan 'mereka' dalam Semanis Kurma TV9... dlm keadaan isteri dh SAKIT sangat, hilang punca, taleh berpikir maka :-

1. PERANAN SUAMI sgt3 penting dan mustahak... suami yg kena bt keputusan utk aurat dan maruah isteri... if suami sndr tak mampu nk bertegas utk bt pilihan... amat mgecewakan <---- mrujuk kepada dlm keadaan yg tidak darurat serta masih ada pilihan.
2. Suami WAJIB jaga & pelihara aurat isteri ketika dalam wad.. LR dll... jgn dh msk wad semua terbang... tudung x pakai, kain terselak sana-sini, bj blengan pendek shj, myusu ikut dan... sbb kena ingt kkdg da juga staff lelaki, pemberi mknn yg lelaki dll yg kuar msk wad..
3. WAJIB.... WAJIB.... WAJIB.... da MAHRAM temankan ketika dtgnya darurat yg mgizinkan aurat terbuka. Pertama SUAMI... kedua SAUDARA PEREMPUAN.. ketiga nurse perempuan dan sterus3nya. Mcna3 pun keutamaan adalah SUAMI.

Ini TITIPAN sayang buat semua WANITA dari pengalaman sendiri:

1. NIAT- Niat dari AWAL even sebelum disahkan hamil... ingin bersalin dengan disambut oleh doktor perempuan atau bidan wanita.
2. DOA - ISTIQOMAH dari remaja juga boleh.... Doa moga Allah pelihara aurat dan maruah kita sekalipun dalam keadaan darurat khususnya kita wanita ketika saat kelahiran bayi.
3. AMALAN - Selarikan dengan niat dan doa... pemeriksaan ibu mengandung, scan baby dsbnya WAJIB dilakukan dengan doktor perempuan dan bukan doktor lelaki. Malah jaga aurat dlam berpakaian juga selama mana bergelar muslim. Apa sekalipun berusaha dengan kudrat kita.. Allah akan hitung tindakan kita.
4. YAKIN - Insyaallah... bilaman kita telah KUAT berusaha seperti di atas PASTInya DIA bantu kita, pelihara aurat dan maruah kita maruah suami.

p/s : Moga Allah terus pelihara AURAT & MARUAH kita semua untuk proses kelahiran yang seterus-seterusnya. Untuk yang telah berlalu dlm keadaan tidak mampu BERTEGAS, TIDAK cukup bersedia dsbnya maka bartaubat dan muhasabah diri. Insyaallah DIA murah dengan keampunan

Sumber:FB Nisa Nasya D'amore


My Ihsan Umar just came out of the oven.. T_T 

we are what we think

morning!






Jom memulakan hari dengan bersyukur :)


Isnin, 25 November 2013

CEPAT sebelum terlambat!

Salam...bulan ni promo VIVIX. Sebotol boleh guna selama 2bulan.kekadang lebih tau?

Apa kelebihan vivix ni ye..dan untuk siapa?

♡nak jantung sihat...boleh amik vivix
♡nak atasi diabetes yg kritikal..boleh amik vivix
♡nak kekal bertenaga dan takde penat2 yang melampau..boleh amik vivix
♡nak CUN,awet muda,jelita,takde kerepot2..amikla vivix
♡nak "tahan lama"..amikla vivix aduhai suami
♡nak hilang gout teruk....takyah pikir yg lain dah..just vivix!
♡nak pulihkan pesakit strok secara beransur2...boleh cuba vivix
♡nak kekal slim ajer..vivix jadi teman k..
♡nak atasi kanser mcm2 jns kanser..boleh amik vivix..
♡nak pulihkan sakit kaki,lutut,sendi...for surelah vivix!
♡unt turunkan tekanan darah tinggi...pon boleh amik vivix..resdung teruk pon boleh dibantu dgn vivix

Alahai...tak terliss dah ni..banyak sgt kebaikan vivix. Kesimpulannya..A-Z sihat luar dan dalam..vivix membantu...


Pm sy cepat unt dptkan harga vivix yg RENDAH!

aidaaa24@yahoo.com 

cepat sebelum kehabisan stok dan promo! 


Malas nak amik supplement banyak-banyak

Salam...
ade orang... tgk banyak-banyak vitamin pun dah rasa MALAS.. apetah lagi nak disiplin amik vitamin...


OK.. ni solution bg yang malas nak amik supplement byk2.. yela.. mkn supplement mengalahkan org yg sakit kronik.

Ape solution die? VIVIX laa.
kenapa?
~ sebab just amik SATU sudu jer
~ tahan 2-3 bulan
~ senang
~ JIMAT dan tengah MURAH SANGAT-SANGAT
~ dpt FREE gift sekali... :)


huhu

cepat2 pm saye untuk harga yang BEST.. nak bgi harga kasih sayang sebab nak tolong org yg malas nak amik supplement banyak2..SEBAB; saye pun cmtu gak.. huhu
tp, sape yang tak nak siaht, bebas jerawat dan penyakit kn?

email at aidaaa24@yahoo.com
fb; vitamin baik
whatsapp/wechat/msg/call 013-3982545 

HEALTH IS WEALTH!

kenapa kena makan supplement?

Morning Sunshines!

^_^ Have you take your breakfast? Let's start our day with breakfast and a big SMILE so that our day would be better than yesterday! huhu

I still remember my conversation with hub on taking supplement.. and he said that he doesnt think that most of us like to take supplement. We might take it for few days, few months perhaps.. but to istiqamah in taking supplement each days, seemed so hard especially in our society..Humm... He got the point.
Don't you think so? It is fussy to take all the pills when you are not even sick! Depending on vitamins; aren't the same as being dependable on medicines?

Indeed. This is my opinion;

We take medicine when we are sick
However; we take supplements as a prevention from getting serious health problems. It is DIFFERENT.
Islam encourage us to work, learn and do anything today as if we're going to live forever and take our responsibilites as Allah's servant as if we're going to die tomorrow... 
I think we should plan and have a plan of our life.
In planning our life; Don't you want to include a HEALTHY and YOUNG, ENERGETIC lifestyle even when you are at your 50s?
I always take my mum and my late grandmother as role model. I WANT to be like them. They look like they're in their 4Os and the truth is they're in their 50s!
The same thing happened to Neelofa and her mother.. I salute her mom! huhu..



Arent they pretty? :)
Their secret?
take all the natural things that have vitamins and good minerals in their daily menu and no water in between meal.
me?
I am living in the era that have lots of research and everything is at your hand. Just google, search, read, study and choose which and what is the best thing for you to keep your health at the most.
I bet no one wants to look old and weak before time.and I chose SHAKLEE.

What say you?Well again; HEALTH is WEALTH right?
Happy Monday!



Khamis, 21 November 2013

Express breakfast

Morning!
Cane pagi korang? Pagi ni kelam kabut sket sebab kena anta anakanda ke nursery awal sebab kitorg kna g kuala kangsar, bekerja.. hummm

Perut ni pulak? Lepas sejam bangun tido, mintak di isi dulu.. kalo x,asek nak amuk dan buat konsert.. Perut korang cane?

Makanya, nasib baik ade ESP.. kurang sedikit kelaparan perut saye ni haaa

senang jer,amik satu sudu Esp campur ngn susu coklat/bliss/milo/etc.. shake and ready! express bukan? kenyang pulak tu..
yang penting berkhasiat..

harga ESP? tak sampai rm125 dan tahan berbulan.. average 2/3 bulan.. dan bile di kira tolak tambah, tak sampai RM2.50 pun sehari.. MURAH bukan?

Hubungi saya utk dapatkan ESP dgn harga berbaloi-baloi beserta free consultation plus free gifts! ❤
email me at aidaaa24@yahoo.com
whatsapp/wechat/msg/call at 013-3982545

Jom mulakan hari dengan istigfar dan penuh semangat..Lagipun,perut dh rak nyanyi! 😍


travel north-south-north dan tak letih? ^_^

As salam...

Sedar tak sedar dah dekat seminggu cuti sekolah... rase sangat cepat masa berlalu.. kadang-kadang tak sempat dan cukup 24 jam rasenye..

Maka, percutian ke Jay Bee pun berakhir lah.. dan esok akan mula bekerja kembali... fuh..
Hari ni, kami ke Alor Setar pulak. Melawat kawan dekat hospital. Haa, cerita pasal kawan cantik ni perlu tunggu dulu. Sebab entry ni nak fokus pada  letih.  Hew hew..


From north to south, jalan-jalan gi legoland dan byk lagi lawatan kawasan yang dilakukan... dan balik semula dari south to north. Pit stop kt Perak kejap anta PIL and straight ke Alor Setar plak.. Fuh fuh fuh..
alhamdulillah.. saye tak de la lembik sangat dan still xde demam walopn tgh2 lebat rahmat Allah turun kn?
tu semua sebab persediaan awal dengan Shaklee la.. ape lagi.. hihi

Benda ape yang saye amik?

lagi sekali adik beradik ni berjasa;

~ Bcomplex (yg berfungsi cam sayur)
~ Vit C sustained release (takdela susah2 nak carik buah bagai time travel kan?)
~ Ostematrix (kalsium,magnesium dan kandungan die lebih byk yg baik dr susu biase tau? huhu)
~ Collagen! huhu (berasal dr sisik ikan merah.. bukan ikan cikai2 jer.. hihi)


tq sebab xrase sakit2 belakang ke pinggang ke walaupun kna riba anakanda yang berat 11kg lebih 5 jam dalam kereta.. dan memastikan saye tak sembelit.. hihi

kalau korang nak try, email aidaaa24@yahoo.com atau bleh la nk call/whatsapp/wechat saye kt 0133982545 ok? ade free gift menanti! dhla dpt harge adik beradik jer.. huhu

kenapa rege adik beradik? saye pon nk amik saham akhirat gak.. best tau kalau dpt promote bende best dan bende tu jadik elok kt orang lain.. perasaan die rase nk tersengihhhhh jer.. hihi

oklah. that's all.
Health is Wealth!

Jumaat, 15 November 2013

jay bee after 4 years

As salam.,,
Alhamdulillah akhirnye smpai gk kt jb..daerah yg lama ku tinggal..
Rindu rindu rindu

Tempat pertama kami lawat; angsana. Ape lg, mkn otak2 tepian tebrau, bandung soda..
Sedapppppppp nyum nyum


Pastu lalu area maktab semaian subur... hahaha
Hub carik mee wantan..malangnye xde...
Hua hua

Pastu g al ikhsan fac outlet kt tmn u... geram je tgk kasut anak... xpe2.. simpan dulu... huhu

Then g umah makcik hub and dinner kitorg mkn ayam penyet la..ape lagi...

Balik2 je, anakanda dh penat.tdo... samela ngn driver ku....

Aku? Nasib baik ade Ostematrix.. hihi... dh jln lebih 500km.. alhamdulillah xsakit badan.., :)

Tulaaaa kalo korg pn nk try bleh pm ok? Xsmpai rm50 pn sebotol...

Okla... esok plak smbung... night!

school holidays! 😍❤

As salam.. hari jumaat yg mulia ni bermula la school holidays end year 2013..  yeay! 
First week holidays ni I duk kt umah 'housemate' I nye parents kt Perak.. dan hari ni.. we're going to Jay Bee ! 😍 

I am SUPER excited. Havent been in JB for about FOUR years! Missed jb so much.. place I met my housemate, my gorgeous dearest friends, had my sad and happy times, learnt and learnt and learnt about LIFE itself. I stumble and I crawled.. 

Now, things to be brought for the trip; 
chicken soups for #ihsanumar 
collagen powder and vitamin c.. ~to keep gorgeous for the whole trip.. 😍and to prevent flu
ostematrix and b complex.     ~ need to maintain calcium as I didnt bring any FM (formula milk) for #ihsanumar.. so he'll be drinking directly.. bcomp to prevent constipation..yelah.I 'm going to eat everything I wish in Jay Bee πŸ˜‹ nyum nyum
Well, nak bercuti pn still have to take care of our body kn? Body kite pn amanah Allah kn? 
Health is Wealth! 

That's all for this entry.. kalo nk dpt ngn harga MURAH produk shaklee, pm/whatsapp/wechat at 013-3982545  
I nak bagi harga adik-beradik jer πŸ‘


Rabu, 13 November 2013

Pengedar Shaklee di Bandar Baharu dan Parit Buntar

Dear Readers,

I have forgotten as my blog tittle.. I am Shaklee Independent Distributor who live in Bandar Baharu Kedah.. A place that I hardly had a thought to live in.. haha.. It was a long story.. 


Well, Bandar Baharu is indeed at borders of Penang and Perak... Jalan sikit je jumpe Penang; Nibong Tebal and Jawi.. Jalan-jalan lagi jumpe Parit Buntar Perak plak... 

If you need any help or questions about shaklee, feel free to whatsapp/wechat me at 013-3982545 ok?

If you think being healthy is cheap,
Try being Sick! huhu

take care readers... 
Love much
Aida.

VIVIX tak sampai RM100? Biar betul @_@

Salam....

Lunch dh ke? Alhamdulillah hari ni dpt blk umah awal.. bleh la jenguk blog ni kejap.. huhu

Saya nak cite pasal VIVIX hari ni! Yes! Bulan ni giliran VIVIX plak menjadi MURAH! Tahu tak? Biase harga die dekat rm400.. sekarang?? MURAH gile! berbaloi-baloi tahu?

Ape ade dalam promo ni?
# Buy 6 free 1
# Free membership
#Dapat bonus siap!
#Dapat free gift BEST dari saya! ^_^

Nak tahu lebih lanjut? PM kt fb Rohaida Abdullah or whatsapp/wechat at 0133982545!

Rugi tau tak beli time MURAH...sebab peluang BUKAN datang selalu...

ok. KENAPA KENA BELI VIVIX?



Jom grab sementara masih ade waktu ni... jangan melepas plak kn? :)
Health is wealth!

Selasa, 12 November 2013

Waktu Solat Dhuha

Hi Dears!

opppsss... I forgot to put the time for dhuha prayer so that you know when should you do the prayer right?

Here it is:



Selamat beramal! :)

Nape kena solat dhuha?

As salam.. 
Morning sunshines! Lately keep feeling disturb. More sensitive than usual and easily get angered. Unsure whether hubs realized it or not. 
I guessed to calm myself down, I need to go back to square one. Refering to my creator.

So, Jom start hari ni dengan senyum lebar-lebar.. semoga rezeki mudah masuk dan urusan di dunia mahupun di akhirat di permudahkan Nya... amin.



I wanna talk about dhuha prayer today... I get to know about dhuha since I was a small kid. I could still imagine and remember vividly seeing my grandparents did dhuha.. 
But most of the time I would give myself excuses for not doing so despite knowing the fact that Dhuha is indeed something good.
Plus, it didnt take long to do it. Just 3 minutes? 2 minutes? 


Ok ni kelebihan solat dhuha yg saye jumpe kt blog ni.

Kelebihan Solat Sunat Dhuha

1. Solat Dhuha adalah sedekah
Daripada Abu Dzarr radhiallahu’ anh, daripada Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, baginda bersabda, maksudnya:
Bagi tiap-tiap ruas dari anggota tubuh salah seorang di antara kalian harus dikeluarkan sedekahnya setiap pagi hari. Setiap tasbih (Subhaanallah) adalah sedekah, setiap tahmid (Alhamdulillah) adalah sedekah, setiap tahlil (Laa Ilaaha Illallah) adalah sedekah, setiap takbir (Allahu Akbar) adalah sedekah, menyuruh untuk berbuat baik juga sedekah, dan mencegah kemungkaran juga sedekah. Dan semua itu boleh diganti dengan dua rakaat solat Dhuha. - Hadis riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, Kitab Sholaatul Musaafiriin wa Qashruha, no: 720.
2. Allah mengurniakan rezeki yang cukup setiap hari
Daripada Nu’aim bin Hammar, dia berkata: Saya pernah mendengar Rasulullahshallallahu ‘alaihi wasallam bersabda Allah Azza Wa Jalla berfirman, maksudnya:
Wahai anak Adam, janganlah engkau sampai tertinggal untuk mengerjakan solat empat rakaat pada permulaan siang (waktu Dhuha), nescaya Aku akan memberi kecukupan kepadamu sampai akhir siang. - Hadis riwayat Imam Abu Dawud dalam Sunannya, Kitab al-Sholaah, no: 1097.
3. Pahala seperti mengerjakan haji dan umrah
Daripada Anas radhiallahu’ anh, dia berkata: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, maksudnya:
Barangsiapa mengerjakan solat Subuh secara berjemaah lalu sesudah itu dia tetap duduk (di masjid) untuk berzikir kepada Allah sehingga matahari terbit (dan meninggi), kemudian solat (Dhuha) dua rakaat maka dia akan mendapat pahala sebagaimana pahala haji dan umrah. Dia berkata (Anas), Rasulullah bersabda: Yang sempurna, Yang Sempurna, Yang Sempurna. – Hadis riwayat Imam al-Tirmidzi dalam Sunannya, Kitab al-Jumu’ah,no: 535.
4. Solat dhuha adalah solat orang-orang yang bertaubat
Daripada Zaid bin Arqam bahawasanya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam keluar menuju tempat Ahli Quba’ yang ketika itu mereka sedang mengerjakan solat Dhuha. Baginda lalu bersabda, maksudnya:
Solat Awwabin (orang-orang yang taubat) dilakukan pada saat teriknya matahari. - Hadis riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, KitabSholaatul Musaafiriin wa Qashruhaa, no: 748.

Allahu Akbar! Hebatkan solat sunat dhuha ini. Dengan hanya 2 rakaat, banyak kelebihan yang boleh kita dapat. Bukankah Allah itu Maha Pemurah?
Jom bentang sejadah, solat dhuha. 

Ahad, 10 November 2013

Waktu- Waktu Baik Untuk Berdoa

As salam...

Alhamdulillah. 
Hari ni berjaya solat tahjud dan solat dhuha.. maafkan saya kalau readers felt that I was showing off.. Sejujurnya tak terlintas mahu menunjuk-nunjuk.. 
the point is, I hope each and everyone of us will have the chance to do it..
In sha Allah we can feel the love and have a better life. 

ok. kat sini nak share waktu-waktu doa paling terima oleh Allah. yelah. sebagai hamba yang selalu buat dosa kan (saya lah tu hihi) ape lagi yang kite harapkan kalau bukan keampunan daripada Allah. Buat nye Die tak nak ampun kan kite, ape nak jadi ntah ngn hidup kita kn? 

Plus, biase la kan, sape yang tak nak berjaya? Lagipun ade byk sgt bende nak mintak ngn Allah. Untuk capai apa yang kite mintak, kita patut ade strategi untuk bodek Allah bukan? Dont you agree? 

Ok. ape yang saya nak kongsi ni takde la something yang ade dalam Al-Quran. Tapi rasanya OK je if buat.  

Lagipun sharing is caring. Rasanya tak salah kita buat benda yang baik. Ni yang saye google gak ni. TQ kepada pemilik asal die.. semoga sentiasa dirahmatiNya...

Semoga hari ni lebih baik dari semalam... dan Allah bantu senangkan yg sulit bagi readers and my friends. Amin. Take care. 


telinga anak bernanah? T_T

Salam...
yup, telinga #ihsanumar bernanah.. cm tak percaya tapi I need to face the music! huh!

cane leh kena? sebab nye sebelum musim lembu kena sembelih aritu lagi die duk selsema n batuk kadang dua kadang. Aku just wat biase je.. yelah. nak bg antibodi die fight dulu konon-konon nye. Pada pemikiran aku, bile lagi badan die nak belajar fight disease kalau asek duk bagi ubat terus when he's sick. Plus, he's staying in a nursery.. no wonder kalau die selalu dan senang dapat flu.

Normally, die nye flu akan ok during the weekends and get it back when he goes to the nursery.. dan aku rase takdelah teruk sangat sebab takdelah meleleh meng-hijau hidung die tu..haha cendol!

He's considered as baby lagi kan.. tak sampai 2 tahun pn umurnye..

Then after raye, on the second night at home, #ihsanumar tak bape nk tido.. @_@
He would awake after each half and hour. lps kul 2 pagi kot baru he's in deep sleep.

on third day he went to nursery, pengasuh ckp telinga #ihsanumar putih2.. penuh taik telinga bile die bangun tdo.. dan aku pun check telinga die. memang ade putih2 dlm telinga die. So, that night we went to Ho Clinin in Parit Buntar to have a check on him.

Punca telinga bernanah:
a) hingus banyak sgt dan it went to his ears.
b) its normal for children under 2 years old.

simptom telinga bernanah:
a) baby xleh tido n nanges2 sbb sakit mase nanah tu nk keluar
b) bile die dh cair n keluar, baby akan ok. lega
c) #ihsanumar nye nanah kale putih2 dlm telinga die.. yg aku google, ade yg kale merah cm bulat kecik dlm telinga.

Doc plak tak bagi die makan bende2 sejuk like yogurt and vitagen..

ubat yang doc bagi:
spray hidung,
antibiotik
xdela plak bagi ubat titik dlm telinga.. baik rawat punca nye drp rawat kt tempat sakit katanya. yela.. punca hingus? kt hidung..
eh, sama konsep ngn amik supplement shaklee laa... saya suke saye suke! haha

okla.. itu shaja utk entry kali ni.. dh lame aku peram kt draft... akhirnya ada peluang die publish.. ekekeke
take care

Jumaat, 25 Oktober 2013

salam jumaat- kena bebel ngn MAK

salam...

alhamdulillah masih lagi bernafas di bumi Allah ni ha.. huhu

pagi-pagi dah dapat whatsapp dari mak shaklee saye, ckp psl uv bagai.. hurm.. kekadang stress gak tau? tak dan nk berbiz. byk keje yg tak siap kt sekolah dgn bdk nak SPM lagi.. pastu mak shaklee sy yang garang ni selalu je duk pegang rotan.. tunggu nak piat je.. so, when I just felt to give up, I just couldn't..

pastu pagi ni jugak baru sempat dengar mak saye bebel pasal blog and blogwalking.. hurm..

I've started blog a quite long time ago. But it was all about my studies as it was indeed what I needed to do. So far I had 3 blogs including this one.
 http://wishingforainbow.blogspot.com/
http://rohaida134168.blogspot.com/
http://rohaidaaa.blogspot.com/
 oh, sorry! I had 4!
See? Proved how I don't really have time for blog and that was why I kept forgetting them.. hihi

Ok.. nk teruskan blogwalking before anakanda bangun.. lagipun, bile blogwalking ni tambah ilmu gak tau? yelah, nak g duduk dlm lecture room and apply for a master degree cam dh makin jauh n blurry je.. takpelah. amiklah kesempatan dalam kesempitan kan? insyaAllah Allah tolong kn? mintak-mintak Allah permudahkan urusan kita semua dan menjadikan kita hamba yang lebih baik. amin.

oh lupe, ni blog mak saye.. hihi..
http://zahirahhafizan.blogspot.com/

haa.. satu lagi, kalau korang nk suh saye singgah kt blog korang, tinggalkanlah url korang k? insyaAllah saye g ziarah.. huhu.. tak rugi pon tolong menolong kan? ^_^ happy Friday!

take care.

Jumaat, 23 Ogos 2013

Set Kurus JIMAT = Alfafa dan Lecithin

as salam...
Hari ni dah 15 syawal... dah musim raya ni, memang konfem la dapat makan sedap-sedap kan?
lemang la ketupat la, sate la, macam-macam la makanan sedap..
takkan la nak gi tengok je kan? dah jalan-jalan raya, mestila makan gak kan? walaupun sikit, dah tambah-tambah banyak rumah yang kite dok gi melawat, jadila banyak makan jugak...

diet? oh no! macam mane dengan kita punye badan?
makan macam-macam, badan pun kena jaga kan? haaa.. ape lagi?
jom ambik lecithin dengan alfafa... murah je.. tak sampai rm100 pun dua benda baik ni.. dahla banyak...

lecithin ade 180 biji, alfafa plak ade 330 biji... bleh tahan berbulan-bulan kot..

ok. ni info pasal lecithin:
 ~ Lecithin Shaklee diperolehi secara semulajadi daripada kacang soya. Setiap kapsul gel lembut menyumbang 530mg lecithin.
 ~ Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.
 ~ Menggalakkan fungsi optimum otak
 ~ Memecahkan lemak dan menolong mengurangkan berat badan
 ~ Menurunkan paras kolesterol dalam serum


Pasal Alfafa plak:

Sumber Zat Makanan Semulajadi & Klorofil Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien.
Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementeara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi.

Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi Alfalfa Complex merupakan satu Formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s.
• Sumber semulajadi alfalfa. • Pil juga boleh dihancurkan dan dicampur ke dalam air sebagai minuman herba semulajadi. Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini. Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

Antara kegunaan alfafa

1. Gastrik – anti toksin asli dan anti gas
2. Alahan/Alergi – membuang racun daripada badan
3. Asma – membuang racun daripada badan.
4. Gout – mengurangkan sakit-sakit sendi.
5. Mengatasi sakit sendi –
6. Buah pinggang – memproses toksin dan racun keluar.
7. Serangan jantung (arteri koronari tersumbat)
8. Strok
9. Tekanan darah tinggi
10. Aneurysm (arteri menggelembung seperti belon. Ini boleh berlaku kerana tekanan darah tinggi yang menyebabkan dinding arteri darah jadi lemah seterusnya boleh mengakibatkan organ-organ pecah dan pendarahan (hemorrhage)
11. Congestive Heart Failure (jantung gagal pam darah keluar, darah terkumpul dalam urat dan tisu bengkak [edema])
12. Angina (otot-otot jantung tidak terima bekalan darah yang cukup, dada dan bahu kiri boleh sakit. Alfalfa mengurangkan penyerapan semula [reabsorption] kolesterol dalam sistem penghadaman serta kajian telah menunjukkan kolesterol tidak baik [LDL] mampu dikurangkan tanpa mengurangkan paras kolesterol baik [HDL])
13. Mengurangkan paras kolesterol
14. Mengelakkan pembinaan plak dalam darah (reverse plaque built up) dalam arteri.
15. Pengurangan bera tbadan – sebab ia fiber dan lebih 40 zat nutrien serta merangsangkan penyerapan nutrien.
16. Membersihkan usus – menyahtoksin bahan pewarna, pengawet dan perasa yang kebanyakan kita gunakan dalam masakan.
17. Gangguan prostat
18. Pundi kencing
19. Anti ulser
20. Anti arthiritis - membantu penghadaman lemak kerana kaya dengan klorofil
21. Anti diabetes
22. Mencuci saluran darah – mengurangkan pembentukan plak ateroklerosis.
23. Melegakan Fluid retention – bengkak air.
24. Megurangkan kolesterol - mengandungi Saponins iaitu serat bagi menyerap keluar Kolesterol
25. Bisa-bisa/sejuk2 kaki
26. Keputihan (wanita)
27. Jerawat
28. Keserian wajah
29. Milk booster
30. Menguatkan otot vagina
31. Memejalkan payu dara

Banyak kan?
 ok. bile kite amik dua benda ni, lecithin bertindak memecahkan lemak. pastu alfafa angkut semua lemak dan toksin dalam badan keluar...
Hasilnya: KURUS la! huhu

Bleh pm saye kt fb or whatsapp/wechat ngn saye 013-3982545.. saye bersedia membantu anda! huhu



Isnin, 19 Ogos 2013

advanced joint health tablet shaklee AJHT

as salam... dalam entry ni, nk cite lagi pasal AJHT. AJHT ni sangat-sangat bagus untuk yang selalu sakit-sakit sendi. Sakit sendi ni bukan serang orang tua je.. yang breastfeed, ibu mengandung dan ramai lagi pon bleh kena tau? bg yang tak tahu lagi, bulan Ogos ni ade promo AJHT dan harga die sgt MURAH dari biasa.. Rugi tak grab time MURAH tau? Hubungi saya kt fb Rohaida Abdullah atau whatsapp/wechat untuk keterangan lanjut ok? jom sama-sama sihat!

Jumaat, 16 Ogos 2013

shaklee di Parit Buntar, Pantai Remis dan Beruas Perak

as salam.. sepertimana tajuk entry ni.. saya nak bagi information.
Bagi sape2 yg tinggal dekat area Pantai Remis dan Beruas dan memerlukan barang-barang shaklee, anda boleh contact saye sebab rumah PIL saye berdekatan dengan tempat-tempat ni..

so, takde masalah untuk menghantar barang-barang yang anda perlu.

Bagi yang tinggal kt Parit Buntar terutamanya, boleh pm/whatsapp/wechat ngn saye kt 013-3982545. InsyaAllah saya akan menghantar barang-barang yang anda mahu.. huhu...

 bukan ape, best plak rasenye bile dapat hantar barang yang boleh memberikan kegembiraan pd orang lain. yelah. yg beli shaklee tu mostly utk kegunaan parents, suami, anak-anak, dan breastfeed. sometimes it does makes me happy to see others happy..

 oklah. itu sahaja untuk kali ni. kalau kite rase nak beli supplement tu mahal, cuba pikir, kalau kite sakit dan susah nak sembuh? mane satu yang lagi mahal? untuk jadi sihat atau untuk jadi baik? Bagi saya, lagi baik jadi sihat dan cantik dari dapat menyakit. Lagipun, prevention is better than cure kn? renung-renung kan.. huhu take care.

Selasa, 6 Ogos 2013

shaklee di kulim, bandar baharu dan serdang, kedah

as salam.. yup.. seperti tajuk blog ni.. saye nak memberitahu semua orang yang saya adalah shaklee independent distributor kt area kulim bandar baharu dan jugak serdang kedah. bukan selangor tau? huhu.. sebab saye dulu pn konfius..selama hidup saya ni,yang saya tahu just serdang selangor je.. yelah.kt tempat yg saya belajar tu la.. upm.. pastu, tengok-tengok kena kerja dekat serdang kedah pulak.. ok.bagi yang memerlukan consultation,advise or nak tanye pasal produk shaklee memang boleh sangat la. saya tak de la expert sangat tapi saya akan cuba sedaya upaya membantu mana yang boleh.kenapa? sebab best sebenarnye boleh bantu dan tolong orang lain ni.. especially tolong bab breast feed. ye.saye memang sangat-sangat menyokong breast feed.. :) Lastly, awak boleh contact saya ngn sms/wechat/whatsapp 0133982545.. tq! adios..

GLA shaklee, senggugut dan Sewaktu dengannya

salam.. senggugut? orang ckp senggugut berlalu sebab hormon tak betul la. Makan macam-macam la.. saye myself takdela pernah mengalami yang teruk sgt.Tapi bile tgk kawan-kawan yang kena senggugut yang teruk sampai guling-guling,tak leh buat kerja, kena baring je.. kesian. Bile sebut pasal hormon,senggugut, period tak teratur, agak-agak ade kaitan dengan kesuburan tak? komfem la ade kan? Ada yg tak dapat zuriat lagi walaupun both husband and wife are healthy, alive and kicking. Memangla semua nya ade kaitan dengan rezeki dari Allah. Tapi, as a human being, kita memang patut berusaha kan? Kalau tak berusaha lagi la xde hasil langsung.. ok.bg yg slalu senggugut,GLA shaklee mmg sangat bagus tau? harga die pn tak dela mahal sangat sbb bleh tahan 2 bulan.. memang affordable dan kalau nak compare dengan kesakitan yang dialami, macam lagi baik amik GLA je dari duk tahan sakit tu ha.. untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, bleh call/ whatsapp/ we chat saye 013-3982545 ok? saye sedia membantu

Isnin, 24 Jun 2013

ESP lagi!

Salam.. dalam entry ni saye nk ckp pasal ESP lagi walaupun shaklee tengah promo barang lain bulan JUNE ni..plus, ESP memang ternyata produk yang paling HOT sebab kebaikan-kebaikan die..

Antara Kebaikan ESP Shaklee ni:

1) Menjadikan kulit muka cantik, halus, gebu, berseri dan yg penting, TAK BERMINYAK

2) Bantu hilangkan parut jerawat di muka

3) Memberi tenaga berpanjangan ~ so badan jadi KURANG LETIH

4) Menganjalkan kulit dan payudara yang kendur

5) MENGENYANGKAN ~ so bleh la diet kn? tak payah mkn yg berat-berat sebelum tido.. :)
    Elok sangat la bagi yang ade GASTRIK kn? hurm... kalo cam saya yang kerje kt sekolah dan bf ni.. mmg takde masa sangat pon kat sekolah.. nasib baik ade ESP! huhu

6) Membantu meningkatkan penghasilan SUSU ibu lebih cepat dan banyak

7) Menghasilkan susu yang lebih PEKAT & yang pentingnye mengenyangkan baby! So, baby pn kurang meragam dan boleh la terus bg exclusive bf kt baby kn? kita pn tak penat sangat.

8) Membantu perkembangan fetus & memastikan kesihatan ibu mengandung di tahap optimum.

9) Membantu membentuk tisu rahim serta sel ovum dan sel sperma yang sihat dan sempurna sekaligus menaikkan tahap kesuburan dan meningkatkan peluang untuk pregnant!

10) Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolestrol & menyokong kesihatan jantung & prostat


Siapa yang perlu amik ESP?

1) Ibu yang sedang hamil
2) BF moms
3)Orang yang nak kurangkan berat badan & nk KURUS!
4) Remaja
5) Yang nak KULIT CANTIK
6) yang baru lepas OPERATION untuk bina sel-sel baru
7) yang ada masalah kesuburan samada lelaki atau wanita
8) sesiapa yang mahukan tahap kesihatan yang lebih baik

walaubagaimanapun, pilihan adalah ditangan kita sendiri kan? kita yang tentukan cara dan arah yang kita mahu. Tapi, tak salah mencuba kan? Plus, benda ni baik dan dah ramai yang mencuba & memberi kesan yang positif kpd mereka. Lagipun, kalo badan sihat, nak buat kerja lain dan beramal pun senang kn?
Well, Prevention is Better than Cure.. takkan nk tunggu sakit dulu baru nk bertindak kan?

sekian. take care!

Rabu, 22 Mei 2013

Energising Soy Protein

ESP ESP ESP   Energy Soy Protein by shaklee.... 
ESP shaklee yg sgt baik utk yg nk tambah susu,utk yg nk diet sbb minom ni akan kurang rs lapar,utk yg nk cantikkn kulit pn bleh sambil mengurangkan kesan parut 
untuk yang nak breatfeed dan nak tambah susu lagi lagi laaa memerlukan ESP nih... huhu

cepat2 dapatkannye dgn harga yang murah dari saye... email/pm kt fb pn boleh... aidaaa24@yahoo.com

nape I join shaklee?

assalamualaikum....

shaklee? ok.. nape saye pilih shaklee? mule mule dulu saye tak suke mkn supplement... mcm menyusahkan je nk makan2 supplement ni.. dh la byk... then, lps ade #ihsanumar dan bercinta dengan breastfeeding activity.. saye mule berfikir dan berjinak-jinak dengan shaklee.. huhu

kenape? again; sbb sygkn family... well, dh jd mama ni.. byk tanggungjawab dan kerja nk kna buat... tambah pulak berjauhan dengan keluarga dan parents. so, i have nobody kecuali my little family.. nak tak nak, kena gagahkn diri dan buat yg terbaik dengan harapan #ihsanumar menjadi anak yg soleh yg berguna kpd agama, bangsa dan negara.. amin

another reason i chose shaklee is like what my friend always said, buat shaklee untuk sharing kebaikan. tolong kawan2 dan family... kite tolong orang, insyaAllah org tolong kite gk kn?

that's all for this entry.. take care